Borås Tidning ska lära gymnasieelever om källkritik – publicerade tweet från fejkat statsministerkonto

Faksimil: Borås Tidning Bilden är ett montage
  • Lördag 7 apr 2018 2018-04-07
E-post 889

BORÅS I lördagens upplaga av Borås Tidning publiceras ett tweet från Stefan Löfven där han hyllar den kritiserade valfilmen från LO. Det finns bara ett problem. Tweeten kommer inte från statsministern utan från ett parodikonto. Samtidigt går Borås Tidning ut med erbjudande till lokala gymnasieskolor om utbildning – i källkritik. UPPDATERAD.

Bli plusprenumerant på Nyheter Idag för 69:- i månaden!

Borås Tidning har just nu en kampanj där man erbjuder lokala gymnasieskolor att få besök av en journalist som under en lektion utbildar eleverna i källkritik. I en egenannons skriver tidningen: ”Vi journalister på Borås Tidning jobbar med att värdera information varje dag och vill dela med oss av våra kunskaper om källkritik.”

Trots kunskaperna så har man nu själv blivit ordentligt lurade. I lördagens tidning publicerar Borås Tidning en tweet från statsminister Stefan Löfven där han hyllar en uppmärksammad valfilm från LO som har udden riktad mot Moderaterna.

Faksimil: Borås Tidning

 

Men det finns ett problem. Det är inte statsministern som tweetat.

På Twitter finns ett parodikonto för statsminister Stefan Löfven. Kontot heter ”Stefan Löfvén” och i beskrivningen av kontot står: ”Partiminister och statsledare. Det vill jag vara tydlig med. Oofficiellt alternativt konto, som kan vara roligt om vi skjuter till mer resurser.”

Kontot har 2 724 följare när den här artikeln skrivs, att jämföra med exempelvis Jimmie Åkesson (81 000) och Annie Lööf (108 000). De två senare är dessutom verifierade konton. Något som parodikontot, av lätt uppenbara skäl, inte är.

Med andra ord relativt lätt att upptäcka – särskilt för en expert på källkritik.

Nyheter Idag ringer upp Ingela Nilsson, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven.

– Statsministern har ett twitterkonto, SwedishPM. I övrigt har vi inget att tillägga, säger hon luttrat när hon får höra om Borås Tidnings fadäs.

Uppdatering 20180410:

Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund skriver i ett mejl till Nyheter Idag:

”Publiceringen av citatet var förstås ett misstag. Vi har identifierat orsaken till misstaget och säkerställt att något liknande inte kommer att ske igen.”

Faksimil: Borås Tidning

Läs även: Skurtgate: Facebookgrupp för Skurt har ökat med 823 procent efter DN-avslöjandet

Bli plusprenumerant på Nyheter Idag för 69:- i månaden!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag