Bosnisk svartjobbande kokainsmugglare dömd – Ville betala sin sjuke sons behandling

Foto: Patrik Svedberg
  • Onsdag 14 feb 2018 2018-02-14
E-post 45

SVERIGE En 33-årig medborgare i Bosnien och Hercegovina dömdes på måndagen i Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling. Straffet blir fem års fängelse samt utvisning. Bosniern menar dock att han inte hade uppsåt att smuggla – allt han ville var att fixa svartjobb.

På kvällen den 30 oktober 2017 anlände 33-åringen på en buss i Malmö, efter att ha åkt över Öresundsbron från Danmark. Tullen gjorde en kontroll av bussen, och då bosniern betedde sig nervöst undersöktes hans ryggsäck. Där fanns ett par shorts, en handduk, en t-shirt – samt åtta paket narkotika.

Närmare bestämt handlade det om 4 046,62 gram kokain som 33-åringen kånkade på.

Bosniern har erkänt att han fört in narkotikan i landet, men att han saknat uppsåt till typen av och mängden narkotika. Enligt hans berättelse hotades han och hans familj till livet om han inte förde in drogerna i Sverige.

Krävdes på 10 000 euro

33-åringens något röriga historia börjar i Makedoniens huvudstad Skopje. Mannen är byggjobbare och letade svartjobb runt om i Europa under en resa som tog honom från Makedonien via stopp i Slovenien, Norge och Holland till Tyskland. I Berlin skulle han möta brorsonen till en person som hade betalat för en medicinsk behandling av bosnierns son, som led av en medfödd missbildning.

När han väl träffade kontaktens brorson i Berlin väntade han sig nya erbjudanden om svartjobb. Istället krävde brorsonen att få tillbaka de 3 000 euro som hade lånats ut till sonens behandling, och mer därtill. Nu skulle bosniern betala 10 000 euro istället. Det kan nämnas att hans dagsinkomst låg på ungefär 25 euro.

Under pistolhot fick han två alternativ – antingen betalade han 10 000 euro, eller så skulle han ta med sig en väska på en buss till Sverige. Om han inte gjorde något av detta skulle de skada hans familj och sjuke son. Utan att riktigt veta vad som var i väskan valde han att ta den och sätta sig på bussen till Sverige.

Var inte en nödsituation

Tingsrätten beslutade att godta bosnierns något märkliga berättelse, men det innebär inte att han kommer undan straff. Att han befann sig i en nödsituation och var tvungen att smuggla kokainet för att rädda sitt liv stämmer inte helt då han hade kunnat påkalla hjälp från exempelvis polis. Dessutom hade han berättat om hotet för sin fru, och hon hade därmed tid att sätta familjen i säkerhet.

För sin roll som kurir i internationell knarkhandel döms därför bosniern till fem års fängelse. Han ska sedan utvisas och får inte återvända till Sverige på 15 år. Att han faktiskt kommer att utvisas verkar sannolikt då det inte finns några hinder mot att verkställa utvisningar till Bosnien och Hercegovina. Han kan dock överklaga domen och få den ändrad i hovrätten.

Angående bosnierns sjuke son dog denne av en stroke några dagar efter att hans pappa greps i Malmö. 33-åringen bevittnade sin sons begravning via videolänk.

Läs även: 36-årig man förvarade pansargevär i källaren – Smugglade vapen från Bosnien

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag