Bostadsrättsförening i Rosengård i svår ekonomisk kris

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
  • Lördag 9 sep 2017 2017-09-09
E-post 374

MALMÖ Bostadsrättsföreningen Ida i Rosengård i Malmö uppges befinna sig i en svår ekonomisk kris. Det rapporterar Sydsvenskan idag. Det finns även misstankar om ekonomiska oegentligheter då styrelsen inte kan redogöra för hur 152 miljoner kronor använts.

I tisdags gjordes ett utskick till de 738 hushåll på von Lingens väg i Rosengård som hör till bostadsrättsföreningen Ida.

”Styrelsen i HSB Brf Ida i Malmö vill informera de boende i föreningen om att föreningen till följd av flera underhålls-, ombyggnads- eller nybyggnadsåtgärder har hamnat i en besvärlig ekonomisk situation, men styrelsen arbetar för fullt för att lösa situationen”, står att läsa i utskicket.

Totalt har föreningen dragit på sig skulder på nästan 336 miljoner kronor. Det är nästan en halv miljon kronor per lägenhet och kan jämföras med att lägenheterna i föreningen i genomsnitt säljs för strax över 10 000 kronor per kvadratmeter, enligt Booli.se.

Bostadsrättsföreningen har försökt ta nya lån från Nordea för att finansiera fler renoveringar, men banken har sagt nej. Föreningens styrelse tycks heller inte kunna redogöra för hur 152 miljoner av de lånade medlen använts. Dessutom uppges revisorn inte ha godkänt årsredovisningen för räkenskapsåret 2016.

Bloggaren Cornucopia förklarar den ekonomiska krisen i miljonprograms­föreningen med att man tagit ut för låga medlemsavgifter. Istället för att ta ut en högre avgift, fondera pengar och på så sätt spara till framtida renoveringar så har föreningen skjutit kostnaderna på framtiden och nu istället försökt lösa dem med banklån.

Under 2016 och 2017 har bostadsrättsföreningen Ida spenderat över 75 miljoner kronor på relining av avloppsstammar, nästan 65 miljoner på fasadrenoveringar, närmare 27 miljoner på dräneringsarbeten och över tio miljoner på nya porttelefoner. Allt detta har man alltså lånat pengar till eftersom man inte haft några sparade medel att ta av.

När Nordea nu säger nej till att låta föreningen låna mer pengar har alla pågående renoveringsarbeten stoppats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag