Bostonbombarens mamma: ”Terroristerna är amerikaner”

Trots de tydliga bevisen anser Bostonbombarens mamma att sonen är oskyldig. Bilden är ett fotomontage.
  • Torsdag 9 apr 2015 2015-04-09
E-post 59

USA Två år efter det brutala terrordådet i Boston har nu den ende överlevande terroristen förklarats skyldig. Den dömdes mor står dock fortfarande fast vid att hennes son är oskyldig och menar i stället att de verkliga terroristerna är det amerikanska folket.

I ett offentligt meddelande, publicerat av webbmagasinet Vocativ, skriver bostonbombaren Dzjochar Tsarnajev mamma, Zubeidat Tsarnajev, inte bara att hon är tacksam för alla de som stöttat hennes son, utan även att de riktiga terroristerna fortfarande är på fri fot.

– Terroristerna är amerikaner, och det vet alla. Min son är den bästa av de bästa, skrev Zubeidat i sms-meddelandet som en vän till familjen Tsarnajev skickat till Vocativ.

Modern, som lämnade USA för Dagestan efter att ha blivit bötfälld för snatteri 2012, har allt sedan det stod klart att det var hennes båda söner som begått terrordådet under Boston marathon 2013 bestämt påstått att de båda männen är oskyldiga.

Terrordådet tog tre människors liv

Det var igår som det stod klart att den överlevande bostonbombaren, Dzjochar Tsarnajev, förklarats skyldig till terrordådet i Boston som dödade tre och skadade 185.

Efter en rättegång som varade i 15 dagar kom en federal jury på onsdagen fram till att den tilltalade 21-åringen var skyldig på alla åtalspunkter.

Tsarnajevs slutliga dom är dock ännu ej fastställd, juryn har fortfarande inte beslutat om terroristen ska dömdas till döden eller ej.

Bostonbombaren fälldes på samtliga 30 punkter han stått åtalad på, varav 17 av dessa kan leda till dödsstraff.

Försvaret har valt att skylla sin klients agerande på storebrodern, som även han deltog i terrordådet men som sköts till döds av polis under en eldstrid fyra dagar efter dådet. Man menar att det är den äldre brodern som både radikaliserat sin Dzjochar och även varit drivande i planeringen av dådet.

Fick pryda omslaget till Rolling Stone

Vändorna kring den unge terroristen har under de senaste åren varit många. Kort efter dådet visade ett stort antal unga tjejer sitt missnöje med den amerikanska polisens gripande av Dzjochar och i juni samma år publicerade den amerikanska musiktidningen Rolling Stone ett hårt kritiserat nummer där Dzjochar prydde omslaget.

Under den unge terroristens tid i fängelset har flertalet personer även rapporterats ha skickat honom pengar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag