Botten ur för krisande M – Lägsta uppmätta stöd någonsin i Sentio

Siffrorna vittnar om en kris för Anna Kinberg Batra och Moderaterna. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 17 mar 2017 2017-03-17
E-post 3098

STOCKHOLM Just nu flyr väljarna Moderaterna och partiet noteras till ett nytt bottenrekord i Sentio om endast 15,2 procent. Det är siffror som vittnar om en djup kris för Anna Kinberg Batra. När Nyheter Idag talar med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren har han ett eget begrepp för tappet i opinionen. – En minusbonus, säger han.

Opinionen för mars månad är en kalldusch för Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Med endast 15,2 procent noteras partiet till det lägsta stödet som någonsin uppmätts i en Sentiomätning. De rekordlåga stödet stärker den trend som fler opinionsinstitut har rapporterat om den senaste tiden.

Nyheter Idag har talat med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och han tror att en del av raset beror på just den negativa rapporteringen om dåligt stöd i opinionen, alltså att nedgången till viss del förstärker sig själv.

– Det är inte roligt att säga att man röstar på ett parti som rasar ihop, när alla skriver att det är kris för dom. Man får en bonus, förklarar Ljunggren.

Det är ett bonusras?

– Ja, en minusbonus.

Kan raset fortsätta neråt?

– Förr sa vi alltid att det finns en kärna som gör att när man kommer ner till kärnan så är det stopp. Men idag är dom här kärnorna allt mer porösa. De är inte så kärniga längre. Var gränsen går för Moderaterna vet vi inte riktigt. En del beror på att folk ogillar Moderaterna i största allmänhet men det är också en fundamental politisk principfråga som ligger bakom. Ska man samarbeta med SD eller inte?

– Det finns säkert en kärna som lämnar av det skälet, att det strider mot deras liberala principer.

Vad kan M göra för att hämta upp sig igen?

– Det är väl att på något sätt agera trovärdigt, att de har en plan.

Och samtidigt som det går riktigt dåligt för Moderaterna har Centerpartiet fortsatt vind i seglen. Med otroliga 11,0 procent stöd slår Annie Lööf ytterligare ett nytt rekord i en Sentiomätning. Den positiva trenden för Centerpartiet kan delvis förklaras av att missnöjda M-väljare söker sig till det mer invandringsliberala alternativet när Moderaterna öppnat för samtal med Sverigedemokraterna.

Men en stor del av moderatväljare kan i nuläget ha valt soffan, varför det finns en god chans för Kinberg Batra att locka tillbaka dessa väljare inför valet. Det menar Ljunggren.

– Det kan vara lite lättare för Moderaterna att vinna tillbaka dom. De som byter till ett annat parti kan bli kvar där, men de som lägger sig på soffan gör det för att det är ett allmänt osäkert läge. Det finns ingen anledning att veta nu vilka man ska rösta på.

I övrigt är det små skillnader från februarimätningen. Den enda statistiskt säkerställda skillnaden är en ökning för Feministiskt initiativ från 1,7 procent till 3,0 procent. Det är en ökning med 1,3 procentenheter och ligger precis utanför den statistiska felmarginalen om 1,2 procent.

Precis som i förra mätningen är Sverigedemokraterna fortsatt största parti. De erhåller 26,0 procent av stödet, vilket är en tillbakagång med 0,9 procentenheter. På andra plats kommer Socialdemokraterna med 24,1 procent stöd, vilket är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med februarimätningen.

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 9 och 13 mars. Totalt har 1000 personer intervjuats varav 737 uppgett partipreferenser.

Mätningen för mars månad — februarimätningen inom parentes

Moderaterna 15,2 (16,7)
“Liberalerna” 3,9 (4,6)
Centerpartiet 11,0 (10,7)
Kristdemokraterna 2,4 (3,0)

Socialdemokraterna 24.1 (23,2)
Vänsterpartiet 8,9 (8,2)
Miljöpartiet 3,4 (3,6)

Sverigedemokraterna 26,0 (26,9)

Fi 3,0 (1,7)
Piratpartiet 1,2 (0,7)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag