Bottennivå för L och rekord för KD i Inizios senaste mätning

Montage. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 14 Dec 2018 2018-12-14
E-post 3111

Skulle det vara extraval idag skulle L och MP hamna utanför riksdagen, medan KD skulle öka och SD bli näst största parti, enligt Aftonbladet Inizio.

Aftonbladet/Inzios senaste mätning är ännu en kalldusch för Jan Björklund och L. Med bara 3,3 procent får partiet sin sämsta siffra någonsin i en Inizio-mätning.

– Liberalerna brukar vara det parti som har minst lojala väljare. Vi såg ju direkt efter valet att L-väljare började röra på sig, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, till Aftonbladet.

För KD går det bättre. Med sina 7,7 procent slår partiet Inizio-rekord.

– Det är remarkabelt, men det hänger ihop med förtroendet för partiledarna. Ebba Busch Thor har haft en formidabel utveckling efter Almedalen, då hennes förtroendesiffror började öka. Mycket av KD:s framgång hänger ihop med Ebba Busch Thor och hennes sätt att gå genom rutan, säger Nelsson.

Läs även: C rasar och SD rusar i Sentios decembermätning

Även SD har anledning att glädjas över mätningen. Med sina 19,4 procent befäster partiet sin ställning som näst största parti. M, som konkurrerar om silverplatsen, tappar något till 18,5 procent.

I övrigt hamnar MP strax under riksdagsspärren med 3,7 procent. C får 9 procent, V 7,2 procent och S 29,4 procent.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag