Brå: Ungdomsrånen i Sverige har mer än fördubblats

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 15 dec 2021 2021-12-15
E-post 178

SVERIGE Ungdomsrånen har ökat kraftigt i Sverige. Mellan 2015 och 2019 har företeelsen med anmälda rån mot ungdomar under 18 mer än fördubblats, visar en ny rapport från Brå. Däribland syns en stor ökning i antalet flickor som rånar.

Utöver ett större antal anmälningar har även den ”självrapporterade utsattheten” ökat kraftigt där allt fler under 18 säger sig ha blivit rånade. Även rädslan för att bli rånad har ökat bland ungdomar i landet.

Enligt rapporten sker de flesta rånen vid en centralort i kommunen och i närheten av någon välbesökt plats.

”I centralorterna sker rånen framförallt i områden där det finns större köpcentrum och gallerior, så som vid Kista galleria i Stockholm, Mall of Scandinavia i Solna, Täby centrum samt Nordstan i centrala Göteborg. Rånen sker också ofta i områden där det finns knutpunkter för kollektivtrafiken (till exempel busshållplatser, tågstationer, regionaltåg, tunnelbana och pendeltåg)”, står det i rapporten.

Flera ungdomsrån har dessutom skett i närheten av grund- och gymnasieskolor och större idrottsanläggningar. I majoriteten av fallen är det två eller tre pojkar som misstänks för att utfört rånet som oftast är riktat mot en ensam ungdom.

Fler flickor som rånar

Under mätperioden 2015–2019 har sammanlagt 7 909 personer blivit registrerade som målsägare i ett ungdomsrån medan 3 274 har anmälts som misstänkta gärningspersoner.

Brottsoffren har i 77 procent av fallen svensk bakgrund och kommer ofta från välbärgade områden. 62 procent av de utsatta har två inrikes födda föräldrar och medianåldern är 15 år.

Av de misstänkta rånarna har 66 procent invandrarbakgrund och i 37 procent av fallen är personen född i utlandet. Medianåldern är 16 år och ofta kommer de från utsatta områden. De flesta misstänks enbart för ett rån medan ungefär 23 procent misstänks för flera.

Läs även: Brå: Invandrare överrepresenterade bland brottsmisstänkta

Vad gäller könsfördelningen är den absoluta majoriteten av de misstänkta rånarna pojkar. Dock syns det enligt Brå ”en oroande utveckling” i antalet rånmisstänkta flickor.

”Sett över hela tidsperioden 2015–2019 utgör pojkar 93 procent av samtliga misstänkta. Andelen misstänkta flickor har ökat från fyra till åtta procent under samma period”, står det i rapporten.

Vart tredje fall är förnedringsrån

Förnedringsrånen är en annan företeelse Brå valt att undersöka. Det är fall där rånarna väljer att förnedra och kränka sitt brottsoffer i samband med rånet, ibland genom att grovt misshandla eller urinera på den utsatte.

– Det kan handla om alltifrån att man kränker någon verbalt till att brottsutsatta tvingas ta av sig kläderna, säger Anna Öström, projektledare för rapporten, till SVT.

Inslag av förnedring förekommer i lite mer än vart tredje fall där rånarna består av pojkar. Samtidigt tillägger rapportförfattarna att det för närvarande saknas en definition för vad som bör klassas som ett förnedringsrån och att det därför är ”ett komplicerat område att analysera”.

Läs även: Ny studie: Maktbehov och status vanliga motiv till förnedringsrån

Läs även: 14-åringar utsattes för ett fem timmar långt förnedringsrån

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag