Bråk i samband med demonstration mot invandring: ”Många är irriterade”

Polisen grep tre personer som bråkade. Foto: Läsarbild
  • Lördag 30 jan 2016 2016-01-30
E-post 355

STOCKHOLM Under lördagseftermiddagen ägde en demonstration rum mot invandring i centrala Stockholm och efter demonstrationen blev det bråk. – Vad jag har hört är det fotbollsgrabbar som löser problemen som svensk polis inte klarar av, säger Fredrik Hagberg från den ultranationalistiska organisationen Nordisk Ungdom.

Det var en brokig skara invandringskritiker, nationalister och högerextremister som samlades i centrala Stockholm under parollen ”Folkets demonstration”. I anslutning till demonstrationen samlades även motdemonstranter och polisen hade en stor närvaro på plats för att hantera eventuella konfrontationer.

Efter demonstrationen ska sedan någon form av bråk utbrutit och tidningen Aftonbladet rapporterar att de talat med ett ögonvittne som i sin tur uppger att det var mörkhyade människor som blev attackerade. Nyheter Idag har talat med Fredrik Hagberg från den ultranationalistiska organisationen Nordisk Ungdom. Han var på plats vid lördagens demonstration.

– Vad jag har hört är det fotbollsgrabbar som löser problemen som svensk polis inte klarar av, säger han till Nyheter Idag.

Vad är det för problem som polisen inte klarar av?

– Bland annat de marockanska gatugängen. Det är olika invandrargäng som tafsar på kvinnor och rånar svenskar vid centralen, säger Hagberg.

Han förklarar även att ingen från Nordisk Ungdom ska ha varit inblandad i något bråk. I övrigt är han tystlåten om vilka han tror ligger bakom handgemänget som andra medier rapporterar om.

”Jävligt hotfullt och aggressivt”

Nyheter Idag har även talat med Henrik Johansson som driver den antirasistiska sajten ”Inte rasist men”. Han var på plats och förklarar att han hade svårt att riktigt förstå vad talarna på demonstrationen försökte säga. Samtidigt upplevde han stämningen som mycket olustig.

– Jag har aldrig sett en sådan sammanslutning av de olika delarna av den nationella och den rasideologiska rörelsen. Stämningen upplevde jag som hotfull, inte minst eftersom huliganer dök upp och pekade finger mot motdemonstranter. Det var svårt att bedöma vem som tillhörde vilken grupp, det var rörigt, säger han.

När Nyheter Idag ringer till Albin Näverberg vid polisens länskommunikationscentral bekräftar han att det varit bråk och att tre personer är gripna för detta. Vid 16.20-tiden har han däremot inga uppgifter på om de tre gripna tillhör någon organisation.

– Det finns ju många som är irriterade över saker och ting i samhället och så är det folk som är irriterade på varandra. Jag vet inte vad det här handlade om den här gången, säger Näverberg.

Den bild Näverberg ger om att folk är irriterade på samhället och på varandra delar även Henrik Johansson från Inte rasism men.

– Jag upplevde det jävligt hotfullt och aggressivt, säger han till Nyheter Idag.

UPPDATERING: Efter att Nyheter Idag publicerat artikeln ringer Fredrik Hagberg och förklarar att han syftade på gårdagskvällen då ett liknande bråk inträffat vid centralen. Under demonstrationen ska det istället varit polska nationalister som varit inblandade i ett bråk.

– Vid demonstrationen idag var det inte fotbollsgrabbar vad jag vet, det var polska nationalister som försvarade sig mot våldsvänstern, säger Hagberg i telefon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag