Bråket mellan Politism och Interasistmen: ”Du trakasserar rasifierade tjejer”

Fri konstnärlig tolkning av hur en rasifierad Henrik Johansson kan se ut när han bråkar med Kawa Zolfagary (t.v). Bilden är ett montage av Jakob Bergman.
  • Torsdag 19 feb 2015 2015-02-19
E-post 518

STOCKHOLM Ett öppet bråk har brutit ut mellan Politism-profilen Kawa Zolfagary och Henrik Johansson från Interasistmen. – Faktum är att flera unga rasifierade kvinnor upplever att du trakasserar dem, skriver Zolfagary till Henrik på Facebook.

Ett öppet bråk har blossat upp på Facebook efter att Henrik Johansson från sajten interasistmen ställt kritiska frågor till Politism-skribenten Julia Cagan. Johansson, som är en erkänd granskare av rasism och antisemitism, har vid upprepade tillfällen försökt få svar från Cagan med anledning av saker hon gett uttryck för i sociala medier.

”Palestinierna har all rätt i världen att hata israeliterna och kan inte utöva rasism mot dem även om de hyser antisemitiska åsikter”, har Julia Cagan skrivit på twitter förra året.

Det är inte bara den tweeten som väckt frågor om Julia Cagan. Nyligen kommenterade hon terrordådet i Köpenhamn på ett kontroversiellt sätt.

”Lord, let this NOT be a muslim, i just can’t with one more month of ”Je Suis White Supremacy” & fucking unity marches”, skrev Cagan på twitter.

Politism till attack mot Henrik Johansson

Johansson har flera gånger försökt konfrontera Cagan för hennes uttalanden, utan framgång. När han skriver på sin Facebook om detta kommenterar han Cagan med ”att det svajar rejält i de demokratiska värderingarna hos denna människa”. Vidare skriver Henrik att han har många följdfrågor, men att han blir blockerad av Cagan.

I Facebooktråden som följer blir bråket än tydligare när Cagans kollega på sajten Politism, Kawa Zolfagary, tar Cagan i försvar – trots den kritik hon fått för sitt twittrande. Istället menar Zolfagary att Johansson går för långt och att han visst fått svar på sina frågor.

– Du är helt besatt av att försöka påtvinga andra en renlärig version av antirasism som du har bestämt är korrekt. Och du är beredd att göra vad som helst för det. Bland annat hänga ut unga rasifierade kvinnor. Eller förklä dig som en rasifierad för att fortsätta trakassera personer som redan gett dig svar men som du inte nöjt dig med. För du har väl inte glömt den lilla händelsen? Vad sägs om att vi tar upp den och diskuterar?, skriver Zolfagary till Johansson.

Anklagar Johansson för att falskeligen spelat rasifierad

Det blir ett rejält bråk mellan framför allt Zolfagary och Johansson. Istället för att bemöta de frågor som Johansson vill ha svar på haglar anklagelserna om att Johansson är en stalker och förföljer rasifierade tjejer. Vidare ska Johansson tidigare även använt en falsk facebookprofil med namnet ”Ahmed” för att wallraffa på Facebook som rasifierad, men olyckligtvis blivit påkommen för detta. Detta används som argument för att Johansson är elak mot unga rasifierade tjejer.

Bråket på Facebook slutar med en lång och snårig tråd med pajkastning åt alla håll. Johansson beskylls för att ”upprätthålla vita rasistiska strukturer”. Johansson å sin sida poängterar att Cagan är en offentlig debattör och ska tåla kritiska frågor. När Nyheter Idag försöker medla fred i Facebooktråden blir det tyst.

– Eftersom rasstrollen kommit hit får jag ändra inställningarna på inlägget, skriver Johansson och ändrar inställningarna så inte Nyheter Idag längre kan granska bråket mellan Politism och Interasistmen.

Redaktionen på Nyheter Idag är rörande överrens om att antirasisterna behöver en gemensam fiende för att bli kompisar igen. Vi hoppas att den här artikeln kan ha en sådan effekt <3

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag