Brandbil uppeldad utanför brandstation – räddningschef: ”Det är för jäkligt”

Foto: Räddningstjänsten Malung-Sälen
Foto: Räddningstjänsten Malung-Sälen
  • Tisdag 29 aug 2017 2017-08-29
E-post 3200

SÄLEN En brandbil stacks i brand natten mellan lördagen och söndagen utanför Sälens brandstation i Dalarna. Nyheter Idag har talat med räddningschefen Per Hampus. – Det är för jäkligt, säger han.

Fenomenet med anlagda bränder har nu nått de svenska fjällen och Sälen i Dalarna. Igår kväll brann en personbil i en carport och i helgen utsattes brandstationen för ett attentat när en brandbefälsbil stacks i brand.

– Vi har en bil som vi har som reservbil åt alla håll och kanter och då tog en kille upp den på lördag morgon för han skulle ut och springa någon fjällmara. Sedan stod den utanför brandstationen och då har de tänt eld på den under natten, berättar räddningschefen Per Hampus för Nyheter Idag.

Något liknande har man aldrig utsatts för tidigare.

– Nej, vi har varit förskonade från allt sådant där, säger Hampus.

– Bilarna har stått där i princip dygnet runt och det har gått bra i flera år, men nu stod det en bil med blåljus så då var det kört.

Räddningstjänsten hoppas snarast möjligt få tag på ett ersättningsfordon så att inte verksamheten blir lidande.

– Det är för jäkligt rent ut sagt att de ger sig på sådana här bilar, säger Per Hampus.

Attentat mot polisen

Helgens attentat mot brandstationen är den fjärde anlagda branden i Sälen inom loppet av en vecka. Under helgen utsattes även polisstationen för ett brandattentat genom att någon tände eld utanför stationen.

– De har eldat i någon soptunna, utan spridningsrisk, berättar polisens presstalesman Stefan Dangardt för Nyheter Idag.

Dessutom har en byggbarack i Sälen utsatts för ett brandattentat under den senaste veckan. Tillsammans med bilbranden igår kväll, som även den misstänks vara anlagd, blir det alltså fyra brandattentat.

Polisen var på väg till Sälen natten mellan lördagen och söndagen, men på grund av resursbrist fick man åka på ett annat larm.

– Vi hade lite otur. Vi hade en patrull på väg upp till Sälen i något ärende men de fick vända halvvägs för att åka på ett annat uppdrag, förklarar Dangardt.

– Det är allvarligt att det går människor lösa som tänder eld på saker och ting. Tack och lov har ingen skadats hittills. Vi jobbar intensivt för att klara upp det här.

Borde man bestraffa bilbrännare hårdare än idag?
2537 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag