Bränder mot planerade asylboenden i Skåne och Västra Götaland under dagen

Bränder som misstänks vara anlagda har under dagen förekommit i såväl Västra Götland som Skåne. Foto: Temabild (CC-BY2.0)
  • Lördag 12 mar 2016 2016-03-12
E-post 144

SVERIGE Tidigt på lördagsmorgonen släckte räddningstjänst en brand i centrala Klippan i Skåne. Senare under lördagen rapporteras det även om en brand i en anstalt i Sätila i Västergötland. Bägge bränderna var i byggnader som planerats göras om till asylboenden och bägge bränderna misstänks vara anlagda.

Det var tidigt på lördagsmorgonen som ett brandlarm i gymnasieskolan i Klippan utlöstes av en brand i en anslutande byggnad. Räddningstjänst lyckades snabbt släcka branden. Byggnaden var planerad att användas som HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn och polisen ser det som troligt att rubriceringen kommer bli mordbrand, enligt uppgifter till Kvällsposten. Polisen anger att det förekommit flera liknande bränder på orten den senaste tiden.

Senare under dagen kommer rapporter om ytterligare en brand, denna gång i Västra Götaland. Det var ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn som sattes i brand i Marks kommun på lördagsmorgonen. Totalt var det ett 20-tal delar av tre olika byggnader som satts i brand.

Byggnaderna, som ligger i Sätila i Marks kommun, har tidigare använts som anstalt. Sen ett halvår har det funnits planer på att göra om anstalten till ett asylboende, och ombyggnaden har pågått fram tills nu. Larmet om branden kom på lördagsmorgonen och tre styrkor från räddningstjänsten ryckte ut för att släcka ett 20-tal separata bränder i byggnaderna.

Enligt räddningstjänsten är den troligaste förklaringen till brandens uppkomst att den anlagts med hjälp av brandfarlig vätska.

— En utredning om grov mordbrand alternativt mordbrand har inletts och allt tyder på att någon tänt eld på flera ställen, säger polisens presstalesperson Hans Lippens till GT under dagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag