Brandkåren fick larm – Då upptäcks att verktyg stulits från brandbilarna

Verktyg var stulna ur brandbilarna på Kista brandstation när de fick larm. Foto: Pressbild Storstockholms brandförsvar
  • Fredag 1 jul 2016 2016-07-01
E-post 230

STOCKHOLM Under natten mot fredagen fick Kista brandstation larm om en brand och ryckte ut till undsättning. Men när brandmännen går ut i vagnhallen och ska köra iväg upptäcker de att någon gjort inbrott och stulit verktyg ur bilarna. – De som gör det här tänker nog inte på vad det kan få för konsekvenser, säger enhetschef Emil Westerdahl till Nyheter Idag.

Det skulle kunna slutat illa när Kista brandstation, i norra Stockholm, skulle rycka ut på larm om en brand under fredagsnatten. Skärande verktyg, som är nödvändiga för att ta sig in i brinnande byggnader, hade stulits ur bilarna.

När Nyheter Idag talar med enhetschef Emil Westerdahl vid Storstockholms brandförsvar berättar han att någon eller några brutit sig igenom en låst dörr när de stulit verktygen ur fordonen som stod parkerade i vagnhallen.

– De har stulit två olika typer av skärande verktyg, motorkap och motorsåg. Man kan använda de här verktygen till flera saker. Vi använder de till att skapa tillträde till brand i konstruktioner, eller till exempel om det brinner på ett tak kan vi göra hål och släppa ut varma brandgaser.

När brandmännen skulle rycka ut upptäcktes som tur var att verktyg fattades, varför brandmästaren kallade ut ytterligare en station för säkerhets skull.

– När medarbetarna kommer ut till brandbilarna ser de att det inte ser ut som det brukar göra. Och vår verksamhet är sekundoperativ, det finns inte tid att reflektera utan man agerar. På vägen ut tänkte brandmästaren på detta och larmade en extra station. Han visste inte vilken förmåga de hade eftersom man inte hade grepp om vad som fanns och inte fanns i brandbilarna.

– De som gör det här tänker nog inte på vad det kan få för konsekvenser. Nu slutade det som tur var lyckligt den här gången, säger Westerdahl.

Två brandstationer drabbade inatt

Det är inte första gången räddningstjänsten har det här problemet. Westerdahl berättar att det tidigare har hänt att verktyg stulits ur brandbilar, både när de varit ute på larm men även i andra ärenden. Ovanpå allt var inte bara Kista brandstation drabbad, även i Täby hade samma typ av stöld ägt rum under natten.

– Det har skett på två brandstationer, på Kista brandstation och på Täby brandstation. Det har varit samma tillvägagångssätt. Man bryter sig in genom en låst dörr och sedan har man stulit verktyg från brandbilarna.

Kista brandstation har lyckats ordna nya verktyg under dagen och har åter normal beredskap för att åka på larm.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag