Brandman anlade bränder – ville bort från familjen

Genrebild. Foto: Public Domain
  • Tisdag 2 aug 2022 2022-08-02
E-post 107

En voluntärbrandman i Frankrike erkänner sig skyldig till att ha anlagt flertalet bränder under sommaren. Anledningen till att han startade bränderna var bland annat att han ville bort från familjen, säger brandmannen enligt åklagaren.

Den 37-årige brandmannen arresterades den 27 juli efter att hans bil skymtats vid flertalet bränder i kommunen Saint-Jean-de-la-Blaquière i södra Frankrike, strax väster om staden Montpellier, rapporterar Radio France Internationale.

Dagen därpå erkände han att anlagt bränder den 21 och den 26 juli i Saint-Jean-de-la-Blaquière samt den 26 maj i den närliggande kommunen Saint-Privat. Dessutom medgav han att han startat flertalet andra bränder i samma område de senaste tre åren.

Enligt åklagaren berättar mannen att han anlade bränderna bland annat för att få en adrenalinkick och bli socialt erkänd. Därtill ville han också provocera fram brandkårsutryckningar för att på så sätt fly undan en ”förtryckande familjemiljö”.

37-åringen misstänks nu för att ha förstört skogar, myrar och plantager som tillhör andra samt för att ha utsatt allmänheten för fara. För det riskerar han nu 15 års fängelse samt en bot på över 1,5 miljoner kronor (150 000 euro).

Enligt BFM TV ska den misstänkte förra året ha uttalat sig i media om sin passion för brandmansyrket.

– När du kallas till en brand är du självfallet rädd, men framför allt guidas vi av adrenalin samt en önskan att rädda naturen, uppges han ha sagt till lokalmedia.

Flera av sommarens bränder misstänks anlagda

Bränderna i södra Frankrike är inte de enda som misstänks vara anlagda i Europa under sommaren. I Spanien greps en 68-årig man den 27 juli misstänkt för att ha startat fyra skogsbränder i närheten av orten Jaraíz de la Vera väster om Madrid, rapporterar El Mundo.

Även i regionen Galicien i nordvästra Spanien misstänks åtminstone två stora bränder ha varit anlagda under sommaren. Det hävdar regionpresidenten Alfonso Rueda enligt den spanska radiostationen Cadena SER.

Läs även: Våg av lekplatsbränder i Malmö

Läs även: Ungdomar gripna för skogsbränder i Stockholm – filmades och lades ut på sociala medier

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag