Ungdomar gripna för skogsbränder i Stockholm – filmades och lades ut på sociala medier

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 23 maj 2019 2019-05-23
E-post 2968

STOCKHOLM Flera ungdomar i Stockholmsområdet har gripits efter att ha anlagt bränder som filmats och lagts ut på sociala medier. Räddningstjänsten i Stockholm och Södertörn gick på onsdagen in i stabsläge för att hantera bränderna.

Flera av skogsbränderna som drabbat Stockholmsområdet den senaste tiden har varit anlagda. Polisen har gripit ett flertal ungdomar som filmat bränder och lagt ut på sociala medier, rapporterar SVT.

– Flera av dem är under 15 år och det har helt enkelt handlat om ungdomligt oförstånd, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i lokalpolisområde Järfälla, till SVT.

Förutom de ungdomar som gripits på plats av polis eller allmänhet har man bra signalement som man hoppas kan leda till ytterligare gripanden. I de flesta fall är brottsrubriceringen ”allmänfarlig vårdslöshet”.

Läs även: Vänsterdebattör: ”Ökad invandring kan stoppa bränderna”

Förutom det varma, torra vädret så bidrar det lättantändliga så kallade ”aspluddet” som ligger i skog och mark i Stockholmsområdet till den ökade brandrisken.

Både Stockholms och Södertörns brandförsvar gick på onsdagen in i stabsläge för att hantera de många bränderna.

– Vi har blivit helt tagna på sängen efter att det kommit in en massa larm både igår och idag. Vi hinner knappt släcka en brand förrän det är dags för nästa larm, säger Trausti Evans, arbetsledare på Södertörns brandförsvar, till SVT.

Räddningstjänsten vädjar till allmänheten att vara försiktiga med öppen låga utomhus samt ringa 112 om man upptäcker en brand.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag