Brandmän upptäckte färskt inbrott i skola – men polisen kunde inte komma

Johan Szymanski. Foto: Mora kommun/Twitter
Johan Szymanski. Foto: Mora kommun/Twitter
  • Söndag 28 maj 2017 2017-05-28
E-post 588

MORA Minst sex stycken Ipads blev bytet för de tjuvar som natten till söndagen bröt sig in i Mora gymnasium i Dalarna. Men trots att inbrottet snabbt upptäcktes av brandkåren kom tjuvarna undan eftersom det inte fanns någon polis som kunde gripa dem.

Klockan var 01:04 när larmet gick på brandstationen i Mora. Inbrottslarmet hade gått på Mora gymnasium och brandkåren åker på alla kommunens larm, oavsett det gäller bränder eller inbrott.

– När man kommer dit upptäcks att en fönsterruta är sönderslagen och då ringer man polisen enligt de instruktioner vi har, berättar Johan Szymanski, räddningschef på brandkåren i Mora, för Nyheter Idag.

– Tyvärr meddelar de att de inte har någon patrull att skicka utan de tycker att vi kan åka hem istället.

Szymanski vet inte om tjuvarna var kvar inne i skolan eftersom brandmännen har order att avvakta polisen och inte ingripa vid brott, men han tror att de åtminstone var i närheten.

– Jag törs inte säga att de var kvar på plats, men i och med att vi åker iväg inom 90 sekunder efter att ett larm går var de väl inte långt borta i alla fall, säger han.

Björn Blomstedt är styrkeledare på brandkåren i Mora. Det var han som, tillsammans med tre andra brandmän, var på plats vid skolan inatt när larmet gick.

– En ruta var trasig och de hade öppnat ett fönster ned till källarplan. Sedan låg det någon kartong utanför, vad det var i den vet jag inte men den kom inifrån lokalen, berättar han.

Blomstedt säger att han tycker det är tråkigt att polisen är så pass underbemannad som de är. Han förklarar också att brandmännen inte kan göra så mycket för att ingripa mot brottslingar.

– Vi får inte göra någonting och vi är inte utbildade för det heller, säger han.

– Tyvärr är det så att vi inte har så många poliser, det är ett dilemma, tillägger han och konstaterar att det inte är första gången brandkåren larmar om brott och polisen inte kan komma.

Micael Hjälte är säkerhets­ansvarig och IT-koordinator på Mora gymnasium. Enligt gymnasiechefen Marie Ehlin är det han som rycker ut när det händer något på skolan. För Nyheter Idag berättar Hjälte att det var hans kontor som tjuvarna bröt sig in i.

– Jag hade Ipads, datorer och reservdelar till datorerna, sladdar och sådant där på kontoret, säger han.

Bland annat stal tjuvarna sex Ipads, mer än så vet han inte eftersom han inte får gå in på sitt kontor. Polisen har nämligen fortfarande inte varit och tittat på brottsplatsen.

– Vi får ingen polis som kommer och hjälper oss förrän imorgon, förklarar han och lägger till att han inte ens vet när under morgondagen polisen kommer dyka upp.

– Vi ska gå igenom vad som har stulits tillsammans med polisen imorgon. Det är så rörigt där inne och polisen vill inte att jag går in där i onödan.

Gymnasieskolans verksamhet påverkas inte av inbrottet, däremot har Hjälte inget kontor att jobba i imorgon eftersom det är där tjuvarna har härjat.

– Jag får väl låna ett annat rum för som tur är har jag en bärbar dator, säger han.

Nyheter Idag har upprepade gånger sökt polisen i Dalarna för mer information, kommentar eller bemötande, men de hälsar att de inte har någon som kan svara på frågor eller vet något om inbrottet.

Se även:
Polisen i Dalarna saknar pengar – Stänger 15 av 17 stationer under sommaren

Har Sverige för få poliser?
621 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag