Föräldrar rasar över leksaker om dödsknark – hånas av ”Walter White”

Metamfetamin lockar leksaksjätten. Walter White och Jesse Pinkman blir nu actionfigurer. Foto: AMC
  • Tisdag 21 okt 2014 2014-10-21
E-post

USA Actionfigurer som kokar metamfetamin och bär vapen är det senaste hos leksakskedjan Toys ’R’ Us. Nu rasar föräldrar mot knarkleksakerna och kräver att de tas tillbaka. Nyheter Idag har koll på bråket du inte trodde fanns.

TV-serien ”Breaking Bad” handlar om kemiläraren Walter White som drabbas av lungcancer och som inte har råd att finansiera sin vård. För att säkerställa att familjen ska klara sig ekonomiskt efter hans bortgång bestämmer han sig för att börja använda sina kemikunskaper för att koka crystal meth, även känt som drogen metamfetamin.

Den nya ”karriären” går över förväntan. Efterfrågan på metamfetamin är större än han någonsin kunnat ana och tillsammans med sin före detta elev Jesse Pinkman blir han snart störst på marknaden. Snart är den timide kemiläraren ett minne blott när Walter White blommar ut som storlangaren Heisenberg. Dramat blir inte mindre då hans svåger arbetar som narkotikapolis och är synnerligen envis och skicklig i sitt jobb.

TV-serien om kemiläraren som blev narkotikalangare har gjort succé världen över, och har fått mängder med priser. Och nu har alltså leksaksföretaget Toys ’R’ Us börjat sälja Walter White och Jesse Pinkman som actionfigurer.

Det har fått amerikanska föräldrar att rasa. Företaget försvarar sig med att actionfigurerna är framtagna i ett samarbete med Sony Pictures Television och riktar sig till vuxna och barn över 15 år. Men att de står på butikernas ”vuxenhyllor”  gör inte saken bättre, menar ilskna föräldrar som nu rasar på företagets Facebooksida.

– Ingenting kan väl vara mer barnvänligt än en actionfigur med en påse metamfetamin. Kan knappt bärga mig förrän min 15-åring får ta del av dem, skriver en Facebookanvändare ironiskt.

Nu har Susan Schrivjer, från Fort Myers i Florida, startat en namninsamling för att få företaget att plocka bort dockorna från sina hyllor. Namninsamlingen har redan fått flera tusen underskrifter av rasande föräldrar.

Det är skådespelaren Bryan Cranston som spelar rollen som Walter White. På twitter raljerar han över alla arga föräldrar som inte vill att barnen ska leka med leksaker som handlar om dödsknark och vapen.

– Florida mom petitions against Toys ’R Us over Breaking Bad action figures. I’m so mad, I’m burning my Florida Mom action figure in protest, skriver Bryan Cranston på twitter.

Sony Pictures Television har ännu inte uttalat sig i den kontroversiella frågan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag