Brexit är ett faktum – Nu kan bostadsbubblan spricka i Sverige

Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons
  • Fredag 24 jun 2016 2016-06-24
E-post 150

STOCKHOLM Nyheten om att Storbritannien röstat för att lämna Europeiska Unionen slog ner som en bomb världen över. Det engelska pundet har rasat i värde och världens börser har gått ner. Nu kan även Sverige drabbas av ett ekonomiskt bakslag.

Osäkerheten är nu stor om vad som kommer ske härnäst efter att det stod klart att Brexit, alltså att Storbritannien lämnar EU, är ett faktum. Det brittiska pundet har rasat i värde och världens börser reagerar negativt på osäkerheten. Ovanpå allt har den brittiska premiärministern David Cameron meddelat att han kommer avgå, men inte riktigt ännu.

På hemmaplan kan den svenska bostadsmarknaden påverkas av att Storbritannien lämnar EU. Det menar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist som talat med Sveriges Radio och han menar att osäkerheten kan påverka svenska bostadspriser negativt.

– Det jag sett som ett hot mot den svenska bostadsmarknaden, det är om vi får se, kanske, aktiekursfall i omvärlden som också drar med sig Stockholmsbörsen och därmed, allmänt, skapar osäkerhet, säger han till SR.

Den ekonomiska osäkerheten kan i sin tur ge effekten att konsumenter håller hårdare i plånboken, men även att banker blir mer försiktiga med att låna ut pengar. Med hög osäkerhet blir det också mer riskfyllt med till exempel stora bostadslån, varför det kraftigt kan kyla av bostadsmarknaden.

– Så Brexit är, skulle jag vilja säga, ett hot mot den svenska bostadsmarknaden, fortsätter Bergqvist.

Sveriges Radio har även talat med Annika Winsth på Nordea och hon är inte lika orolig för att nattens besked om att Storbritannien lämnar EU kommer leda till sjunkande bostadspriser i Sverige. Hon tror att ”det ska ganska mycket till” för att svensk bostadsmarknad ska börja backa.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag