Brexit kan bli verklighet – Här tokrasar pundet när röstsiffrorna kommer in

Pundet backar kraftigt när Brexit ser ut att bli allt mer sannolikt.
  • Fredag 24 jun 2016 2016-06-24
E-post 89

STORBRITANNIEN Strax innan vallokalerna stängde i Storbritannien lutade de flesta bedömare åt att Storbritannien skulle stanna kvar i EU. Men när de första rösträkningarna blev offentliga ändrades läget snabbt till förmån för de som vill lämna unionen. Samtidigt rasade pundet 6 procent.

Under fredagen gick miljontals britter till vallokaler för att rösta i frågan om Storbritannien ska stanna kvar eller lämna Europeiska Unionen. Flera medier rapporterade att enligt opinionsmätningar skulle stanna-sidan vinna omröstningen. Likadant såg det även ut hos de flesta spelbolagen där oddsen var höga för ett såkallat ”Brexit” – alltså att Storbritannien lämnar EU.

Detta fick inledningsvis UKIP-ledaren Nigel Farage, som kampanjat hårt för att lämna EU, att mer eller mindre erkänna sig besegrad innan de första rösterna hade räknats.

– Oavsett vad som än händer inatt, vem som än vinner det här slaget, är jag helt övertygad om att vi kommer vinna det här kriget, kommenterade han.

Men när vallokalerna stängde och de första rösterna började räknas och publiceras i medier kom chocken. Det ser ut att bli ett mycket jämnt val mellan de som vill lämna unionen och de som vill stanna kvar. I ett tidigt skede under natten mot fredagen hade lämna-sidan ett övertag i rösträkningen.

De finansiella marknaderna hade uppenbarligen räknat med att folkomröstningen skulle mynna ut i att Storbritannien stannar kvar i EU. När kallduschen kom, i början av rösträkningen, rasade pundet med hela sex procent. Det rapporterar nyhetssajten Gulf News.

Nyhetskanalen Sky News, som direktsänder dramatiken när rösterna räknas, rapporterar att valdeltagandet är extra högt, över 70 procent.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag