Bris öppnar stödtelefon på arabiska: ”Stor grupp invånare”

Foto: Pressbild Bris
  • Onsdag 30 okt 2019 2019-10-30
E-post 279

SVERIGE Ideella organisationen Barnens rätt i samhället, Bris, har länge haft en stödtelefon dit barn och vuxna kan vända sig med frågor. Nu börjar Bris med kuratorsstöd till vuxna på arabiska. – För oss är det självklart att Bris ska finnas tillgängliga för så många som möjligt och vi vet att det finns ett behov av stöd på olika språk, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris, enligt ett pressmeddelande.

Bris har sedan 1980 erbjudit en stödtelefon dit barn kan ringa, numera går det också att chatta. Även vuxna erbjuds stöd av Bris, något som gjorts i olika former sedan starten 1971.

Nu meddelar Bris att man öppnar en separat telefonlinje för att möta det växande behovet av stöd till vuxna som talar arabiska.

– Vuxna har alltid hört av sig till oss på Bris med frågor om hur de kan stötta barn. För oss är det självklart att Bris ska finnas tillgängliga för så många som möjligt och vi vet att det finns ett behov av stöd på olika språk. I Sverige finns en stor grupp invånare som pratar arabiska och vi är oerhört glada över att kunna möta fler i deras frågor kring barns situation och mående, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris i ett pressmeddelande.

Bris uppger att man har ambitionen att erbjuda även barn kuratorsstöd på andra språk än svenska. Man nämner arabiska, persiska och spanska i pressmeddelandet.

Belastningen på Bris ökar. År 2018 hade Bris fler kontakter (telefon, chatt, mejl eller annat) än någonsin, närmare 30 000, inklusive vuxenkontakter, uppger Bris i sin årsberättelse.

I sin årsberättelse skriver Bris om hur man ibland förväxlas med en myndighet. Något som gör att det finns en missuppfattning om att verksamheten finansieras med skattemedel (statliga bidrag är en liten del).

”Den felaktiga bilden, som vi stöter på titt som tätt, kan sannolikt kopplas till att Bris är en känd och väletablerad organisation. Men den höga kännedomen och trovärdigheten måste omsättas till intäkter. Därför handlar en stor del av insamlingsarbetet om att berätta om allt vi gör och få människor att förstå att vi behöver pengar för att kunna ha kuratorer som svarar när barn och unga kontaktar oss.”

I årsberättelsen skriver Bris om hur konkurrensen från andra resursstarka aktörer är hård om att nå ut till donatorer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag