Brittisk journalist bad Lamotte om ursäkt för de svenska journalistkollegorna

Foto: Nyheter Idag/Facebook Joakim Lamotte
  • Söndag 15 dec 2019 2019-12-15
E-post 9659

SVERIGE Brittiska BBC har intervjuat Joakim Lamotte om det uppmärksammade livereportaget i Kronogården i Trollhättan. Efter intervjun fick Lamotte en ursäkt från den brittiske producenten för hur svenska journalister inte berättar om problemen i Sverige, berättar Lamotte i ett Facebookinlägg. Lamotte berättar också i inlägget hur han innan resan till Kronogården för första gången någonsin hade förberett ett avskedsbrev.

Joakim Lamotte berättar i sitt Facebookinlägg om hur han tidsinställt ett Facebookinlägg utifall han hade blivit dödad vid besöket i Kronogården i Trollhättan. Han hade så pass dålig känsla inför reportaget berättar han.

”Det kanske låter drastiskt, men jag hade fått information om att personer i Trollhättan planerade att plocka mig om jag dyker upp där för att göra reportage. Och jag vet sedan tidigare att Kronogården är en av Sveriges farligaste platser just nu. I området härskar kriminella individer som inte hyser någon som helst respekt för andra människors liv. Gängkriminaliteten är utbredd och kriget mot blåljuspersonal är ständigt närvarande”, skriver Lamotte.

Han skriver att han ändå åkte dit då han bedömde att polisen efter ett antal dagars oroligheter borde ha koll och beredskap.

När han kommer till Kronogården upptäcker han till sin förvåning att det är väldigt få poliser på plats.

”Jag blir sittandes i bilen och överväger att avbryta reportaget. Men då skulle jag svika de som kommit dit för att prata med mig, och om det inte blir ett reportage så innebär det en vinst för de kriminella. Jag tänker inte låta dessa ligister bestämma över min yttrandefrihet tänker jag, samtidigt som jag sätter på livesändningen och kliver ur bilen”, skriver Lamotte.

Han beskriver hur tre poliser ställer sig runt honom för att hålla bort de maskerade männen som pressar på.

”(De) struntar fullständigt i polisen. De står rakt framför poliserna och skriker ”snuthoror” och framför allehanda hotelser. Då känner jag en brännande smärta i revbenen och tror för en sekund att jag blivit knivhuggen. Lättad inser jag att det bara var en spark eller knytnävsslag. Sedan kommer fler slag mot min rygg och bakhuvud. Samtidigt görs flera försök att stjäla min kamera”, skriver Lamotte.

Ingen av de maskerade männen grips. Helt enkelt för att poliserna är för få, för svaga och för dåligt utrustade.

”Jag undrar hur långt det skall gå innan polisen griper någon, men inser snart att ett gripande skulle resultera i att jag och poliserna blir övermannade och kraftigt misshandlade, eller i värsta fall ihjälslagna. Poliserna är alldeles för få till antalet och skulle inte ha en chans såvida de inte bestämmer sig för att dra vapen och skjuta skarpt”, skriver Lamotte som tillägger:

”Dock skall ingen skugga falla över poliserna på plats. De var kraftigt underbemannade och följde endast order från högre ort.”

Tidigare har Robert Aschberg skrivit om Lamotte och påstått att hans reportage är ofarliga. Även Özz Nûjen har känt sig manad att kommentera Lamotte.

”På Twitter kallar Özz Nûjen mig för tiggare och säger att jag lurar folk. Även Özz Nûjen är välkommen att följa med och se på när jag arbetar, om intresse finns”, skriver Joakim Lamotte.

Han fortsätter:

”Det handlar inte om de enskilda polismännen utan om att politiskt vilja saknas. Numera handlar allt istället om att agera lågaffektivt, vilket resulterat i att de kriminella elementen i samhället tappat all respekt för polisväsendet. De kan bete sig hursomhelst utan att det får konsekvenser. För varje gång polisen backar undan så vinner de kriminella makt och status. Det går inte att föreställa sig att ungdomar i något annat land än Sverige tillåts bete sig såhär mot poliser.”

Stefan Löfven sade i SVT Agenda-intervjun tidigare i höstas sade att ”vi inte såg det här komma”. Lamotte håller inte med, och säger att han sett det här komma under lång tid. Han berättar också att han blivit intervjuad av brittiska BBC.

”Efter intervjun vill producenten på BBC framföra en ursäkt för att hans svenska journalistkollegor inte talar klarspråk om problemen i Sverige. Till skillnad från svenska journalister tar han sig även tid att beklaga vad jag råkat ut för. Mina videos från Trollhättan har i skrivande stund sammanlagt nästan tre miljoner visningar. Ändå blir det bara några notiser om det i media. Det är obegripligt.”

Läs hela Joakim Lamottes inlägg här:

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag