Brittisk media: Asylkaoset sliter sönder Sverige

BIld: Migrationsverket/Skärmdump
  • Måndag 16 nov 2015 2015-11-16
E-post 1325

STORBRITANNIEN Asylkaoset håller på att slita sönder Sverige som land. Det skriver den brittiska tidningen Daily Mail, en av Europas två största tidningar, i en uppmärksammad artikel som publicerades under helgen.

Daily Mails journalist Sue Reid har varit i Sverige och träffat asylsökande migranter i såväl Trelleborg som Göteborgsområdet, och hennes skildring av sina upplevelser är minst sagt dyster.

Tre av de migranter hon intervjuar är 29-årige Maher och hans två vänner Mahamed, 22, och Mahmood 38. För Reid berättar de tre migranterna att de är missnöjda med den svenska gästfriheten och det boende de erbjuds gratis.

– Vi vägrar att stanna här, säger Maher om det asylboende de bor på och fortsätter:

– Sovrummen är för små, det är smutsigt, de serverar pasta varje kväll, vilket vi inte gillar. Det är som ett kristet fängelse, med bön före varje måltid. Vi är muslimer.

De tre migranterna tog sig vidare till Sverige eftersom de aldrig beviljades uppehållstillstånd i Tyskland. De är tre av de 190 000 asylsökande migranter som Sverige väntas ta emot i år.

När reportern skiljs från dem är de på väg till Migrationsverket för att kräva ett bättre boende.

Tino Sanandaji

Reid intervjuar även den sverigekurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji som ofta får uttala sig när svensk invandring debatteras.

– Det här är ett oåterkalleligt socialt experiment som inget rikt land någonsin försökt sig på. Det finns nästan inga idéer eller visioner för hur det ska lösas, säger han.

Sanandaji förklarar att det inte går att kombinera öppna gränser med en välfärdsstat. Om ett land erbjuder generösa bidrag, och vem som helst har rätt att komma och utnyttja bidragen, så är det naturligt att hundratusentals människor försöker emigrera till det landet.

– Det är helt enkelt matematiskt omöjligt för ett litet land som Sverige att finansiera det.

Ökande brottslighet

I artikeln tas även den exploderande våldsbrottsligheten i Sverige upp. 421 anmälda våldtäkter 1975 har hunnit bli 6 620 förra året. Att våldsbrottsligheten ökat i Sverige menar tidningen åtminstone delvis beror på invandringen från tredje världen och tar bland annat upp dubbelmorden på Ikea i augusti månad.

Men Reid tar även upp de dåd som riktats mot invandringen eller mot invandrare. Bland annat de planerade asylboenden som bränts ned och skolattacken i Trollhättan förra månaden då en 21-årig gärningsman högg ihjäl två personer med invandrarbakgrund.

Båda typerna av händelser är ett tecken på de spänningar som uppstår i ett samhälle som tar emot många invandrare på kort tid, menar Reid.

Prisbelönt journalist

Sue Reid är en prisbelönt journalist som inte minst är känd för sitt skakande avslöjande från 2012 om muslimska invandrarmän som systematiskt, under flera års tid och utan att myndigheterna vågade ingripa, våldtog minst 1 400 brittiska barn. Artikelserien, som återpublicerades av samtliga större brittiska tidningar och medier, kom att bli ett av de största avslöjandena och värsta politiska skandalerna på flera år.

Efterdyningarna av avslöjandet pågår ännu med såväl rättegångar som internutredningar där krav höjts på att de ansvariga tjänstemännen döms till fängelse för att inte ha ingripit och stoppat övergreppen i tid.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag