Brittiska IS-terrorister kan ställas inför rätta i Irak

Bild: Voice of America
  • Onsdag 17 apr 2019 2019-04-17
E-post 857

LONDON Nu planeras för en krigsförbrytartribunal i Irak. Brittiska myndigheter har beordrat personal att förbereda för en tribunal för att åtala brittiska medborgare i Irak. Planen är att de ska åtalas och fängslas i Irak, i utbyte mot ekonomiskt stöd. 

Brittiska IS-terrorister kan ställas inför rätta i Irak, uppger The Sunday Times. Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid och utrikesminister Jeremy Hunt har beordrat personal att förbereda för en krigsförbrytartribunal efter samma modell som den tribunal som inrättades av FN:s säkerhetstråd efter folkmordet i Rwanda 1994.

Enligt uppgifterna ska den brittiska regeringen betala ”stora summor” till Irak för att fängsla brittiska medborgare och hindra dem från att begå terrorattentat på brittisk mark.

Läs även: Nu mister hon sitt brittiska medborgarskap

Ungefär 900 brittiska medborgare har rest till området och anslutit sig till IS, och kring hälften av dem har redan återvänt. De brittiska IS-terrorister som gripits i området betraktas av brittiska myndigheter som en säkerhetsrisk, men undvika att väcka åtal i Storbritannien på grund av svårigheterna med att bygga åtal mot så många terrorister.

Brittiska myndigheter kommer vilja ha garantier för att brittiska medborgare inte döms till dödsstraff.

– Det skulle vara olagligt för oss att delta i en tribunal som använder dödsstraffet, sade en källa till The Sunday Times.

Förra veckan efterlyste Österrike en ”tribunal i regionen”. Enligt The Sunday Times är Tyskland, Frankrike, Sverige, Finland och Ryssland intresserade av en sådan lösning.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag