Brittiska nationalister: Dådet är en hämnd, inte terrorism

48-åringen vinkar från polisbussen. Foto: The Guardian/Youtube
48-åringen vinkar från polisbussen. Foto: The Guardian/Youtube
  • Måndag 19 jun 2017 2017-06-19
E-post 295

LONDON Terrordådet mot ramadanfirande muslimer vid Finsbury Park natten till måndagen var inte ett terrordåd utan en hämndattack. Det hävdar brittiska National Fronts lokalavdelning i Wales, skriver The Guardian.

Tidningen har kontaktat nationalist­partiet för att fråga om de känner till den 48-årige man som utförde dådet. Anledningen är att den skåpbil som användes vid attacken hade hyrts från ett företag i södra Wales. Men att mannen skulle vara känd i partiet är något som den lokale organisatören Adam Lloyd förnekar.

– Mannen ifråga är inte känd av någon av oss här i South Wales National Front, och så vitt vi vet har han aldrig varit medlem, säger han.

Adam Lloyd avfärdar 48-åringen som en ”galning”. Samtidigt menar han att det inte är förvånande att sådana här dåd inträffar.

– Även om vi aldrig kommer ha överseende med eller acceptera den här typen av våldsamma attacker i SWNF så kan vem som helst som är vid sina sinnens fulla bruk inse att det här är inte en terrorattack, det är en hämndattack, säger han och fortsätter:

– Händelser som dessa kommer bara fortsätta att öka i antal när två olika kulturer hamnar i konflikt med varandra på grund av det misslyckade mångkulturella och mångrasliga experiment som påtvingats oss av flera korrupta regeringar i rad.

Medan brittiska nationalister tycks tro på ökade motsättningar och mer våld manar religiösa ledare till enhet och solidaritet.

– En attack på en tro är en attack på oss alla. Som kyrka står vi enade med Finsbury Park-moskén efter denna morgons fruktansvärda nyhet, säger Adrian Newman, biskop i Londonstadsdelen Stepney.

The Guardian rapporterar att även ledare för siker och judar uttryckt sitt stöd för de drabbade muslimerna.

Samtidigt tuffar den brittiska regeringen till retoriken mot islamofoba krafter. Premiärminister Theresa May likställde i ett tal idag islamfientlighet med islamism.

– Som jag sade för två veckor sedan så har det funnits alldeles för mycket tolerans för extremism i vårt land i alldeles för många år och det betyder extremism av alla slag, inklusive islamofobi, sade hon.

Vad är värst?
2590 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag