Brittiskt företag har utvecklat 3D-hologram du kan ta på

Ett möjligt användningsområde för de framtida hologrammen finns i köket. Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 8 apr 2015 2015-04-08
E-post 41

BRISTOL Den virtuella verklighetens tid är nu. Inte längre kan du bara se och höra saker som inte finns. Ett brittiskt företag har utvecklat en teknologi som även ska göra det möjligt att ta och känna på hologram.

Det brittiska företaget Ultrahaptics säger sig ha utvecklat en teknologi som gör det möjligt för dess användare att röra vid och känna på 3D-hologram.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters förklarar professor Sriram Subramanian, verksam vid Bristols Universitets avdelning för datorvetenskap, att Ultrahaptics förlitar sig på ljudteknik. På lekmannaspråk använder maskinen sig av ljudvågor starka nog att skapa en känsla av att något rör vid användarens hud.

– Om du går på nattklubb eller till en rockkonsert känner du musiken i ditt bröst. Och det här är samma princip – du känner vibrationen i ditt bröst. Men i stället för att använda basljud använder vi ultraljud på en låg frekvens, ungefär 40 kHz, och på så vis kan vi rikta in oss på en precis punkt på din fingerspets eller handflata, förklarar Sriram som varit med och utvecklat den nya teknologin.

Stort antal möjliga användningsområden

Teknologin är fortfarande i ett prototypstadium, men utvecklarna bakom projektet ser stora möjligheter till att hitta användningsområden för den.

Teknikutvecklare har redan innan experimenterat med virtuella och förstärkta verkligheter, bland annat genom Facebooks Oculus Rift, en datorskärm man monterar på sitt eget huvud, och Google Glass. Dessa innovationer har dock bara gjort det möjligt att se och höra saker som egentligen inte existerar. Att känna på detsamma har varit outforskat område – fram tills nu.

I nuläget genomför Ultrahaptics ett utvärderingsprogram för att komma fram till hur man ska vidareutveckla teknologin. Företaget planerar att licensiera sin uppfinning för en rad olika marknader, såsom den hemelektroniska och automobila.

Huruvida teknologin även ska kunna användas i branscher som fokuserar på vuxenunderhållning är fortfarande oklart.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag