Bron i Ludvika rasade under gjutningsarbete

Brobygget innan raset idag. Gamla Kajbron och bild efter raset. Foto: Trafikverket/Google Maps
Brobygget innan raset idag. Gamla Kajbron och bild efter raset. Foto: Trafikverket/Google Maps
  • Torsdag 13 jul 2017 2017-07-13
E-post 3

LUDVIKA Dagens broras i Ludvika inträffade i samband med att broplattan skulle gjutas. Det uppger byggentreprenören Skanska för SVT.

Bygget av den nya Kajbron inleddes i mitten av januari i år då den gamla bron över järnvägen, en bro från 1905, stängdes av för trafik för att därefter rivas. Anledningen är dels att bron var utsliten och behövde ersättas med en ny, dels att den hundra år gamla bron aldrig dimensionerats för dagens trafik över den. Den smala bron kunde exempelvis bara släppa över bilar i en riktning åt gången.

Den nya bron skulle ha två körbanor samt separat gång- och cykelbana för att skapa en säkrare trafikmiljö. Planen var att den nya bron skulle stå klar till hösten.

Men idag, i samband med att den nya broplattan skulle gjutas, kollapsade plötsligt hela brobygget. Konstruktionen hölls upp av en stålställning, men själva formen som arbetarna göt i var gjord av trä. Enligt Trafikverket är det stålställningen under bron som gett vika. Mellan 15 och 20 personer befann sig vid byggarbetsplatsen när bron kollapsade.

– En underentreprenör till oss arbetade på plats. Vi vet ännu inte exakt vad som har orsakat olyckan, säger Andreas Joons, pressekreterare på Skanska till SVT.

Byggföretaget skickar nu ett eget kristeam till Ludvika och har startat en utredning av broraset.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag