Brott och störningar på de flesta simhallar och bibliotek

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 15 sep 2020 2020-09-15
E-post 1573

En ny rapport från Brå, Brottsförebyggande rådet, visar att brott och ordningsstörningar förekommer på de flesta simhallar och bibliotek i landet i sådan utsträckning att det skapar otrygghet för besökare och är negativt för personalens arbetsmiljö. 

Variationen är emellertid stor mellan olika bibliotek och simhallar i landet. Mest störningar rapporteras från bibliotek och simhallar i större städer och med större lokaler.

Läs även: Bibliotekarier larmar om hot, våld, sexuella trakasserier och öppen droghandel

På de flesta simhallar har det förekommit bråk under de senaste tolv månaderna. Hot, trakasserier och sexuella kränkningar har förekommit på ett stort antal simhallar, medan våld mot personal eller andra besökare har förekommit på runt hälften.

Samtliga bibliotek har utsatts för brott och ordningsstörningar de senaste åren, och de mest utsatta biblioteken ligger i eller nära en större stad. De flesta bibliotek har haft berusade besökare, och i vissa fall förekommer narkotikaförsäljning i bibliotekets lokaler.

Rapporten har beställts av regeringen för att utgöra underlag i frågan om man ska kunna tillämpa tillträdesförbud för simhallar och bibliotek.

Enligt Brås bedömning finns det delvis förutsättningar för att införa tillträdesförbud på de bibliotek och simhallar som är värst drabbade, då det ofta är samma personer som stör och begår brott. I en stor del av fallen är personerna också i straffbar ålder, alltså 15 år eller äldre.

Läs även: Bibliotek hotas med vite – måste öva för att hantera hotfulla ungdomsgäng

Läs även: Bibliotek terroriseras av ungdomsgäng – måste stänga tidigare

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag