Brottsdömda kommer undan straff – regeringen vill se förändring

Morgan Johansson (S). Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Fredag 23 jul 2021 2021-07-23
E-post

SVERIGE I Sverige kan inte bara brott utan även straff preskriberas. Den som håller sig undan länge nog kan alltså få sitt fängelsestraff avskrivet. Nu höjs röster för att ändra på reglerna, rapporterar SVT.

Preskriptionstiderna varierar beroende på hur långt straffet är. Ett fängelsestraff på upp till ett år, exempelvis, bortfaller om domen inte har kunnat verkställas inom fem år från att den vunnit laga kraft.

Just nu är nära 700 fängelsedömda personer efterlysta för att inte ha inställt sig för att ta sitt straff. Lyckas de hålla sig undan tillräckligt länge kan de slippa den påföljd de dömts till.

SVT skriver att det dessutom inte är olagligt att inte infinna sig hos Kriminalvården för att avtjäna sitt straff.

– Det är fullständigt fel att Sverige ger en sådan möjlighet. Det hade varit väldigt enkelt att säga att ett fängelsestraff aldrig preskriberas när det gäller verkställighet, säger Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare, till SVT.

Regeringen vill veta om det går att ändra på reglerna och har tillsatt en utredning som ska vara färdig i november.

– Jag gav utredaren ett uppdrag, inte bara att se över frågan utan också lägga skarpa förslag på det här alldeles oavsett. Det är ett tecken på att regeringen avser att verkligen gå vidare med en sådan här förändring, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT.

Från Moderaternas sida vill man att det ska vara straffbart att hålla sig undan och att den som gör det får ett förlängt straff.

Läs även: Höll sig undan i fem år – slipper fängelsestraff

Läs även: Misstänkt gangsterkrögare blir av med gömda miljoner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag