Bruce Willis sorgliga slut på karriären – problemen kända redan 2020

Bild: By Gage Skidmore/ CC BY-SA 2.0,
  • Torsdag 31 mar 2022 2022-03-31
E-post 441

Bruce Willis avslutar skådespelarkarriären på grund av afasi, som stör förmågan att tala och förstå språk. Men Willis problem var känt sedan flera år tillbaka, samtidigt som den tidigare stjärnan medverkat i ett stort antal b-filmer där han haft svårt att komma ihåg repliker och ta instruktioner under inspelning, avslöjar LA Times. 

Skådespelaren Bruce Willis avslutar sin karriär, meddelar hans familj genom inlägg på sociala medier på onsdagen. Skälet till att Willis slutar skådespela är att han drabbats av afasi, en störning av förmågan att tala och förstå språk.

Bruce Willis slog igenom med ”Die Hard” år 1988, och blev med sina roller i ”Pulp Fiction”, ”Det femte elementet”, ”Armageddon”, ”Sjätte sinnet” och ”Unbreakable” en av Hollywoods mest framgångsrika skådespelare.

Men på senare år har Bruce Willis stjärnstatus dalat kraftigt, samtidigt som han varit mer produktiv än någonsin. Bara under 2021 medverkade Bruce Willis i 8 filmer enligt filmkatalogen IMDB, och år 2022 har han hittills medverkat i 2 släppta filmer, och har hela 8 titlar listade som ”completed” eller i ”post-production”.

Det handlar emellertid uteslutande om filmer med låg produktionskostnad och få kända medskådespelare som sågas av kritiker, får låga betyg av tittarna och sällan går upp på bio. Den skämtsamma kalkonfilmgalan Raspberry Awards har inför årets gala till och med infört en egen kategori för Bruce Willis filmer, ”Worst Performance by Bruce Willis in 2021”.

Raspberry Awards grundare  John Wilson och Mo Murphy har meddelat att de står fast vid kategorin, trots beskedet om Willis sjukdom, och kritiserar istället Bruce Willis management i ett uttalande.

”Den som en sköter Willis affärer borde antagligen inte ha tillåtit honom att göra så mycket arbete under så kort tid, särskilt om de var medvetna om hans situation” skriver duon, och påpekar att kategorin gäller för Bruce Willis filmer år 2021, och inte var tänkt att vara ett återkommande inslag.

Nu avslöjar LA Times att Bruce Willis afasi har varit ett problem under produktionen av flera av hans senare filmer. Bland annat har skådespelarens repliker skurits ned, hans arbetstid har förkortats och han har fått assistens för att kunna genomföra sitt arbete, bland annat hjälp med replikerna i en örsnäcka.

“Det ser ut som vi måste få ned Bruces sidantal till omkring 5 sidor. Vi behöver också korta hans dialoger lite så att det inte är några monologer, etc” skriver Mike Burns, som regisserade “Out of Death,” i ett mejl till filmens manusförfattare i juni 2020 enligt LA Times.

Burns säger till tidningen att han kände till att Willis hade problem med minnet sedan tidigare, men att det var först när inspelningen började som han förstod hur illa det var ställt.

– Efter att ha arbetat med Bruce den första dagen såg jag med mina egna ögon, och insåg att det handlade om ett större problem och varför jag blivit ombedd att korta hans repliker, berättar Burns.

Burns blev tvungen att trycka ihop alla Willis scener  — som utgjorde omkring 25 sidors dialog — till en enda arbetsdag, vilket var ”extremt svårt”.

Trots detta antog Burns ett erbjudande om att filma en ny film med Bruce Willis, “Wrong Place”. Burns ska ha frågat en av Willis medarbetare hur han mådde, och fick då beskedet att han var ”en helt annan person, mycket bättre än förra året”.

– Jag tyckte inte han hade blivit bättre, jag tyckte han var sämre. När vi avslutat sa jag: ’jag är färdig. Jag kommer inte göra någon mer Bruce Willis-film.’ Jag är lättad att han dragit sig tillbaka, säger Burns.

Tidningen har intervjuat omkring 20 personer som uttryckt oro för Willis välmående, och många beskriver hjärtskärande scener där filmstjärnan fick kämpa med att ta instruktioner och komma ihåg sin dialog under filminspelningar där Willis kunde få 2 miljoner dollar för några dagars arbete.

Jesse V. Johnson, som regisserade lågbudgetfilmen “White Elephant,” hade träffat Willis många år tidigare. Men när han mötte skådespelaren inför inspelning var det ”uppenbart att han inte var den Bruce Willis jag minns”, säger Johnson.

Johnson blev bekymrad över Willis mentala tillstånd och frågade Willis team hur han egentligen mådde.

– De sade att han var glad att vara här, men att det skulle vara bäst om vi blev klara med hans scener innan lunch och lät honom avsluta tidigt, säger Johnson.

– Det var inte så mycket en irritation utan mer: ’Hur ser vi till att Bruce inte ser dålig ut.’ Någon kunde ge honom en replik och han förstod inte vad den betydde, berättar en medlem från filmteamet.

Även Johnson och hans team beslutade sig för att tacka nej till framtida samarbeten med Bruce Willis.

– Vi är alla Bruce Willis-fans, och hela arrangemanget kändes fel och i slutändan ett ganska sorgligt slut på en fantastisk karriär, vilket vi inte kände oss bekväma med, säger Johnson till LA Times.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag