Brunei skärper sharialagar – homosexuella ska stenas till döds

Sultan Omar Ali Saifuddin-moskén i Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan. Foto: Pixabay
  • Fredag 29 mar 2019 2019-03-29
E-post 1942

BRUNEI I Brunei kommer homosexualitet och otrohet snart att vara straffbart med döden. Den nya lagstiftningen utgör den senaste fasen av implementeringen av sharialagar i landet.

Sultanatet Brunei ligger på den sydöstasiatiska ön Borneos nordkust och har drygt 400 000 invånare, varav merparten är muslimer. Religionen har ett stort inflytande på samhället och även dess lagstiftning.

Deutsche Welle rapporterar att myndigheterna 2014 införde sharialagar i en första fas, där man kunde straffas med böter eller fängelse för otrohet eller för att ha missat fredagsbönen. Homosexualitet är straffbart med upp till tio års fängelse, uppger Daily Mail.

Från och med nästa vecka inleds en ny fas med ännu strängare sharialagar. Muslimer som gör sig skyldiga till otrohet, homosexualitet eller våldtäkt ska straffas genom att stenas eller piskas till döds. Den som döms för stöld kan få sina händer eller fötter avhuggna.

Människorättsorganisationen Amnesty International fördömer den nya lagstiftningen och uppmanar även det internationella samfundet att markera mot de ”grymma och inhumana” straffen.

Läs även: Danmark tar ifrån IS-barn medborgarskap

Lyssna: Nyheter Idag-podden: Resultatet från senaste Sentio – specialavsnitt med Stig-Björn Ljunggren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag