Brutal rånvåg mot finansmän: ”Funderar mycket på om jag kan bo kvar i Sverige”

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 28 sep 2019 2019-09-28
E-post 557

Nu drabbas också överklassen av det ökande våldet i Sverige. Flera anonyma finansmän berättar för Dagens Industri hur de rånats brutalt på klockor, bilar och andra värdesaker.

En finansman berättar att han blev pistolrånad utanför sin bostad på en klocka värd flera hundra tusen kronor. En annan blev attackerad i sitt hem och tvingades öppna sitt kassaskåp under hot. Enligt en drabbad finansman har minst tio vänner råkat ut för liknande brott.

– Jag funderar mycket på om jag kan bo kvar i Sverige, säger en av finansmännen till Dagens industri.

De senaste årens brottsstatistik visar enligt Dagens Industri att kriminella allt mer riktar in sig på rika offer.

Ett exempel är rån och rånförsök med exklusiva klockor som mål, en typ av brott som ökat markant i Stockholm, från 79 fall för hela förra året till 175 fall hittills i år.

Läs även: Knivrånades i hemmet på sin Audi RS6 – Andra Audi-rånet på samma dag

En annan typ av brott som särskilt riktar sig mot välbärgade är bilstölder där rånarna i flera fall attackerat människor i deras hem, i exklusiva områden som Djursholm, för att tvinga till sig deras bilnycklar.

– Bilstölder har alltid förekommit men att ta sig in i hus och tvinga till sig nycklar är ett nytt tillvägagångssätt. Det är en mycket grov brottslighet som vi ser allvarligt på, säger Per Åkerman på Täbypolisen till Dagens industri.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag