Buddhistmunken till utsände FN-rapportören: ”I vårt land är du bara en hora!”

Ashin Wirathu. Foto: Pressbild
  • Onsdag 21 jan 2015 2015-01-21
E-post

BURMA Ledaren för nationalistiska 969-rörelsen i Burma blev ursinnig när en FN-tjänstekvinna uttalade sig om hans land i fredags. – I vårt land är du bara en hora, förklarade han.

Den buddhistiske munken Ashin Wirathu ångade på med det stora maskineriet när han i fredags kritiserade Förenta Nationernas särskilde rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Burma, Yangee Lee. Det var efter ett tal där hon ifrågasatt ett burmesiskt lagförslag som hon ansåg var diskriminerande mot kvinnor och icke-buddhister som Wirathu, ledare för den buddhistiska anti-islamska 969-rörelsen, öppnade sitt munkhjärta.

– Bara för att du arbetar i FN betyder inte det att du är en hedervärd kvinna. I vårt land är du bara en hora, rasade munken samtidigt som han hejades på av en jublande folkmassa, rapporterar Reuters.

Buddhistiska Rakhine till buddhisterna

Till många andra munkars stora förtret var Wirathu dock långt ifrån klar efter sitt första retoriska utfall mot FN-tjänstekvinnan. Han tyckte även att hon var lite väl positiv gentemot rohingyamuslimerna i den burmesiska delstaten Rakhine.

– Om du vill kan du sälja din stjärt till kalarerna*, men du ska inte sälja vårt Rakhine.

I efterhand har munken Wirathu kritiserats, men enligt Reuters verkar det som om inget mer kommer att göras i ärendet.

Wirathu är ledare för den nationalistiska gruppen 969-rörelsen. En religiös rörelse som gjort sig känd genom sitt hårda motstånd mot islams utbredning i Burma. I Europa har dem ofta jämförts med English Defence League.

* Kalarer är en nedsättande term på människor från södra Asien.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag