Busch (KD): ”Sveriges elförsörjning riskeras”

Ebba Busch (KD) och Per Bolund (MP). Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 20 aug 2021 2021-08-20
E-post 751

Nu börjar tiden rinna ut för ett regeringsbeslut om slutförvar och mellanlagring av kärnavfall. Senast den sista augusti måste regeringen ha fattat besked, och enligt statliga Vattenfall, som driver kärnkraftverken i Ringhals och Forsmark, kommer reaktorer tvingas stängas ned i förtid år 2024 om ett beslut inte tas i sommar.

Det handlar om beslut för ett slutförvar för kärnavfall i Östhammar,och ett utökat mellanlager för kärnavfall i Oskarshamn, och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att hon ser ”otroligt allvarligt” på regeringens senfärdighet.

– Vi ser otroligt allvarligt på det. Regeringen måste fatta beslut om både mellanlager och slutförvaret före den sista augusti, säger Ebba Busch till TT.

Läs även: Kärnkraftbrist – staten tvingas nödhandla reservkraft

Busch menar att det finns tillräckligt mycket underlag för att fatta ett beslut, och att förhalandet egentligen handlar om att regeringspartierna S och MP inte kan komma överens.

– Det är helt orimligt att Sveriges elförsörjning riskeras för att lösa ut det här problemet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger hon till TT.

Även det finländska energiföretaget Fortum misstänker att beslutet förhalas av politiska skäl. ”Att bryta ut beslutet om mellanförvaret verkar vara en politisk manöver för att undvika beslut om slutförvaret” skriver Fortum i ett remisssvar.

Regeringskansliet säger till TT att det inte finns något besked om när det väntas ett beslut i frågan.

Läs även: KD: Kärnkraften bör klassas som hållbar energi

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag