Busch om islamismen: ”Kalla ondskan vid dess rätta namn”

Ebba Busch Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 12 nov 2020 2020-11-12
E-post 2166

STOCKHOLM Stefan Löfven (S) fortsätter vara svag och otydlig om islamism enligt KD:s partiledare Ebba Busch.  – Den som är statsminister och ska hantera det stora problemet vi har med extrem islamism i Sverige, om man inte ens kan använda ordet, att kalla en spade för en spade.  Då kan man inte heller förstå de allvarliga problem vi har och då är man inte heller rätt person att leda landet, säger hon.

Under statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen frågade Ebba Busch statsminister Stefan Löfven (S) om radikal islamism mot bakgrund av halshuggningen av läraren Samuel Paty och flera andra islamistiskt motiverade terrordåd i Europa den senaste tiden.

Busch pressade Löfven om att kalla ideologin bakom dåden för radikal islamism och ville veta om lärare i Sverige riskfritt kan visa samma bilder som Samuel Paty visade.

Löfven svarade att en lärare ska kunna göra det. Men att det inte är han som ska göra den yttersta bedömningen om det går. Löfven sa också att vi ska stå upp för yttrandefrihet och att han är motståndare till religiösa friskolor samtidigt som han betonade att alla inte var dåliga.

Ebba Busch ger efter frågestunden Stefan Löfven beröm för att han fördömt terrordådet. Men hon menar att han inte räcker fram.

– Han har konsekvent undvikit att använda ordet islamism i sitt fördömande. Det är en stor svaghet. Trots att statsministern fick chansen två gånger använder han inte ordet islamism, säger hon till Nyheter Idag.

– Den som är statsminister och ska hantera det stora problemet vi har med extrem islamism i Sverige, om man inte ens kan använda ordet, att kalla en spade för en spade. Då kan man inte heller förstå de allvarliga problem vi har och då är man inte heller rätt person att leda landet.

Du frågade Löfven om lärare kan visa karikatyrbilder av Muhammed. Vad tror du själv. Kan lärare i alla skolor visa en karikatyrbild på Muhammed idag?

– Nej. Tyvärr inte. Jag är själv troende. Jag uppskattar inte när människor häcklar min tro eller gör karikatyrer. Men jag ser och respekterar att det är en nödvändig del av yttrandefriheten. Jag menar att ingen ska behöva utsättas för hot, hat eller att till och med riskera att dödas för att man har visat eller ritat en karikatyr.

– Det måste gälla alla. Oavsett om man är kristen eller muslim.

Vad är KD:s lösning, vad är er vision? Vad vill ni göra konkret? Hur vill ni komma tillrätta med (hotet mot yttrandefriheten och radikal islamism)?

– För det första genom att säkerställa att vi har en statsminister som förstår att vi har problem med islamism i Sverige. Som är beredd att adressera den här extremismen och är beredd att kalla ondskan vid sitt rätta namn. För annars kommer man inte att kunna göra något åt det.

Ebba Busch menar att förståelsen av hur islamismen påverkar i Sverige är fundamental för att förstå exempelvis varför Sverige var ett av de länder som hade flest som anslöt sig till terrororganisationen IS.

– Vi vill också stoppa utländsk finansiering av moskébyggen i Sverige för vi vet att vi har muslimska totalitära regimer som försöker styra olika delar av Sverige och vad man får tycka och tänka, säger Busch.

När tror du att vi kommer vi ha ett samhälle där man kan visa karikatyrer av Muhammed (utan risk)?

– Det här är verkligen en strid om värderingar. Just nu har vi en statsminister som agerar på ett sätt som i praktiken innebär att vissa värderingar är valbara. Det kan det inte vara. Det här – våldsbejakande islamism – är ett av de största säkerhetshoten vi har mot Sverige enligt Säpo.

– Jag tror tyvärr inte att vi kommer att kunna vända det ens på en mandatperiod. Men jag lovar att om vi får chansen i regeringsställning kommer vi att börja vända skutan redan från dag ett.

Hur hamnade vi här?

– Genom en slags värdenihilism. Att man kunde få tycka och tro lite som man vill. Men vissa värderingar kan aldrig vara valbara i Sverige. De måste gälla alla. Oavsett bakgrund, oavsett tro.

– Det är det kitt som som håller oss samman, det är det som måste gälla oss alla som vill vara i Sverige. Annars hör man inte hemma här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag