Busch Thor ”besviken och ledsen” på C och L

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 638

STOCKHOLM Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor var beredd att ta makten med en Alliansregering med passivt stöd av SD. Det förklarade hon under en presskonferens på lördagen. Samtidigt uttryckte hon sin besvikelse över beskedet från Centerpartiet och Liberalerna.

Samarbetet mellan de borgerliga Allianspartierna ser ut att spricka sedan både Centerpartiet och Liberalerna meddelat att de inte tänker stödja Ulf Kristersson som statsminister enligt det förslag som Kristersson lade fram innan helgen. I praktiken bygger förslaget på att om inte alla Allianspartier vill vara med i en borgerlig regering, så kan de partier som vill ingå.

Närmast låg till hands att Moderaterna och Kristdemokraterna skulle pröva lyckan som minoritetsregering. De hade också blivit tvungna att få stöd från SD om de rödgröna inte vill släppa fram en sådan regering. Och just det eventuella stödet från SD är inget hinder för Busch Thor.

– Det är med Alliansen vi söker stöd för en ny regering. Vi har också sagt att vi inte kommer förhandla med Sverigedemokraterna. Men om Sverigedemokraterna röstar för vår politik, en politik som jag står för i alla lägen, då ser jag självklart inte det som ett problem. Då finns det möjlighet att det blir verklighet av den politik som vi Kristdemokrater står för, förklarade hon.

– Därför har jag inte sett det som ett problem att tillträda som en Alliansregering även om det skulle kräva att SD röstar för eller lägger ner sina röster. Det har varit en känd ståndpunkt, fortsatte hon.

Busch Thor konstaterar att teoretiskt skulle Sverige kunna ha en Alliansregering redan på onsdag och en ny statsminister i Ulf Kristersson. Nu blir det inte så efter dagens besked från Centerpartiet och Liberalerna.

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina Allianskollegors partier har landat där dom har landat i dag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag