Busch Thor (KD) sågar dealen med Erdogan

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 14 okt 2019 2019-10-14
E-post

STOCKHOLM Hittills har Turkiet via ett avtal med EU hållit flyktingar kvar i landet. Häromdagen hotade turkiske presidenten Erdogan med att skicka miljontals migranter mot Europa.
– Erdogan är extremt maktfullkomlig. Det här visar också på det stora problemet med att ha en migrationspolitisk idé som bygger på att Turkiet ska stå för försvaret och vakandet av EU:s yttre gränser, säger Ebba Busch Thor (KD) efter partiledardebatten.

Under SVT:s partiledardebatt var migrationspolitiken en av frågorna som debatterades.

Frågan har nyligen fått en ökad dimension efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotat med att skicka miljontals migranter mot Europa om EU-länder börja kalla Turkiets pågående agerande i Syrien för ockupation.

Sedan den 18 mars 2016 har EU ett avtal med Turkiet om att alla migranter som kommer till de grekiska öarna skickas tillbaka. Avtalet innebär också att Turkiet vidtar åtgärder för att inte migranter tar sig in i Europa. I gengäld får Turkiet pengar av EU.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tycker att det är ett feltänk från början.

– Erdogan är extremt maktfullkomlig. Det här visar på det stora problemet med att ha en migrationspolitisk idé som bygger på att Turkiet ska stå för försvaret och vakandet av EU:s yttre gränser, säger hon till Nyheter Idag.

Statsminister Stefan Löfven betonade under partiledardebatten att EU måste ta ett gemensamt ansvar och att EU-regler för migration måste komma på plats.

Ebba Busch Thor vill att Sverige agerar själv.

– Vi kan inte lämna över ansvaret för en hållbar migrationspolitik till Erdogan. Det måste Sverige vara beredd att ta själv. Men det är uppenbart att statsminister Stefan Löfven inte vill det, säger hon.

Asylsökningarna till Sverige har visserligen minskat sedan avtalet med Turkiet slöts, säger Ebba Busch Thor. Men hon menar också att avtalet inte är hållbart i längden.

– Särskilt inte med Erdogan i makten. Sverige måste göra sin egen hemläxa. Vi måste kraftigt få ner söktrycket mot Sverige. Då kan man inte som Stefan Löfven gjorde i debatten här, säga att EU ska komma överens om migrationspolitiken.

Ebba Busch Thor tycker att den svenska regeringen, när man var medlem i FN:s säkerhetsråd under 2017 och 2018, hade en chans att göra skillnad i situationen i Syrien. En chans man inte nyttjade.

– Det är helt uppenbart att Sveriges regering försatt sin tid i FN:s säkerhetsråd. Att man inte såg till att erkänna det pågående folkmordet av minoriteter och kristna grupper i Syrien. Det hade kanske kunnat bidra till att förhindra den här situationen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag