Busschaufför som kom i bråk med asylsökare får sparken

Bussen och chauffören på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: CC Pressbild Nobina
  • Onsdag 3 aug 2016 2016-08-03
E-post

ÖLAND Under juli månad rapporterade flera medier att en busschaufför filmats när han kom i bråk med en asylsökare på Öland. ”Jag hatar er, era jävla svin”, ska chauffören ha sagt under bråket. Själv har busschauffören berättat att han själv blivit ofredad innan bråket, men nu får han trots allt sparken.

Under onsdagen berättar lokaltidningen Barometern att den busschaufför som fångades på film när han kom i bråk med en asylsökare nu blir av med jobbet. Inledningsvis berättade flera medier att busschauffören skulle ha gått till attack mot asylsökaren och uttryckt sig högst olämpligt.

– Jag hatar er, era jävla svin, ska han ha sagt i videon.

Men när rapporteringen spreds i alla stora tidningar i Sverige förefaller det som att journalisterna gjorde ett avsteg från de pressetiska reglerna om att höra båda sidor. I vart fall är det den bild som busschauffören själv ger när han senare talar ut i lokaltidningen Östra Småland.

– Det märkliga är att inte en enda media i hela landet har talat med mig för att få min version, säger mannen till tidningen.

Där berättar han att det varit spänningar med en del asylsökare som bor på ön. Bland annat har asylsökare, som ska åka buss, krävt att bli upphämtade av bussen var helst de befinner sig på vägen – även om de inte står vid busshållsplats. Detta ska ha legat till grund för ett bråk där en asylsökare först fotograferat busschauffören, varpå chauffören sedan skulle ta en bild på asylsökaren varvid tumult uppstod.

Chauffören var anställd hos företaget Nobina och när Barometern talar med företagets presskontakt Mahdi Ahmadi får de inget svar på frågan om hur chauffören förklarar sitt beteende. Ahmadi förklarar att det beror på företagets ”internpolitiska arbete”. Både busschauffören och den asylsökande har polisanmält händelsen.

Polisen meddelar samtidigt att de arbetar med att utreda fallet men att arbetsbelastningen är hög på grund av gruppvåldtäkter och många frihetsberövade personer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag