Busschaufförer i protest mot hot och gratisåkare: ”Den som bråkar får åka”

Genrebild. Foto: Henrik Johansson
  • Torsdag 18 jul 2019 2019-07-18
E-post 674

Busschaufförerna i Mariestad, Töreboda och Götene protester nu mot att allt fler resenärer som vägrar betala för sig får åka gratis. Enligt Västtrafik behövs det fler kontrollanter, något man hoppas skriva avtal om under hösten.

Nu har Västtrafiks busschaufförer i Mariestad, Töreboda och Götene tröttnat på resenärer som hotar, agerar våldsamt och vägrar betala. Ett femtiotal busschaufförer har skrivit under en protestlista, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Chaufförernas instruktioner är att inte ta konflikter med resenärer, vilket i praktiken innebär att de som ställer till med bråk får åka gratis.

– De vet att det inte finns någon chans att åka fast, så de kan lika gärna åka gratis. Den som bråkar får åka! säger busschauffören Jenny Gustavsson till SVT.

Läs även: Bussresenärer slåss och vägrar betala för sig i Boden

Protestlistan började med att busschauffören Mikael Rylander skrev en insändare i lokaltidningen om problemet, vilket inspirerade Jenny Gustavsson att starta namninsamlingen. Enligt henne har alla busschaufförer hon kontaktat skrivit under, och de personer som ännu inte undertecknat är på semester.

Västtrafik säger till SVT att man är medvetna om problemet, och att vad som behövs är fler kontrollanter.

– Vi har inte en tillräckligt stor kontrollantgrupp för att lösa det. Det måste till en ny upphandling, vilket är på gång och förhoppningen är att vi kan skriva avtal i höst, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, till SVT.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag