Bussockuperande flyktingar åt frukost på McDonalds – Migrationsverket överväger kasta ut dem med polishjälp

Foto: Flickr
  • Söndag 8 Nov 2015 2015-11-08
E-post 1918

SUNDSVALL De asylsökande migranter som under lördagskvällen ockuperade en buss i centrala Sundsvall sov under natten över i den. Nu överväger Migrationsverket att ta i med hårdhandskarna och kalla in polisen mot de bångstyriga migranterna. – Vi får fundera på steg nummer två, säger Marlene Westberg på Migrationsverket till Nyheter Idag.

På Migrationsverket är personalen ordentligt trötta på att en del asylsökande migranter inte nöjer sig med de boenden som erbjuds dem gratis i Sverige. Igår kväll ockuperade 24 av dem en buss som under natten stått parkerad utanför centralstationen i Sundsvall.

– Vi har ett väldigt svårt uppdrag redan som det är. Det är verkligen så man måste trolla för att få fram platser till alla asylsökande som kommer, det är jättesvårt, säger myndighetens enhetschef Marlene Westberg till Nyheter Idag.

– Nu har vi fått använda mycket av vår arbetstid till det här i helgen, jag har jobbat hela helgen, och även min kollega har jobbat hela helgen. Det är tid som vi hade kunnat använda till annat, eller till att få vila, så det är tråkigt.

”Får fundera på steg nummer två”

När Nyheter Idag pratar med Westberg strax före klockan fyra på eftermiddagen är bussen med migranter på väg från Sundsvall tillbaka ut till de två asylboendena. Då är 16 av dem kvar på bussen, åtta migranter har under natten och dagen lämnat bussen för att försöka ordna boende på annat håll.

– Vi har personal på plats, nu försöker vi installera de här 16 och får hoppas att det går bra, gör det inte det så får vi fundera på steg nummer två.

Och vad är steg nummer två?

– Ja, polisen har inte befogenhet att vi ber dem lämna bussen, utan det är bussbolaget som får fundera på hur de ska agera.

Men bussbolaget kan säga åt polisen?

– Ja, de kan göra en polisanmälan, om de inte redan gjort det, sedan är det polisen som ska begära handräckning från Kronofogden.

Så om de vägrar gå in på asylboendet, släpas de av bussen då av polisen?

– För min del kan de få sitta på bussen, men bussbolaget ska ha loss sin buss och sin chaufför.

Åt frukost på McDonalds

De asylsökande migranterna klagade igår kväll på att de var hungriga, trots att mat väntade på dem på de två asylboenden som de vägrade bo på. Under natten och dagen har de däremot ordnat med mat på egen hand.

– Många av dem har gått till McDonalds som är alldeles i närheten, berättar Westberg.

Är det något som Migrationsverket bekostar?

– Nej nej, för guds skull, verkligen inte. Vi erbjuder mat på boendena.

Så de har egna pengar som de köper mat för?

– Ja, det stämmer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag