Bygg en moské baby: Moderaterna i Helsingborg säger ja till ny stor moské

Foto: Helsingborgs kommun
  • Tisdag 17 nov 2020 2020-11-17
E-post

HELSINGBORG En islamisk förening som tidigare varit i blåsväder för könsapartheid och extrema åsikter om Muhammedkarikatyrer vill köpa mark av Helsingborgs kommun för att bygga en stor moské. Kommunstyrelsen med Moderaterna i spetsen ger tummen upp. Nyheter Idags genomgång visar att salafisten Anas Khalifa tidigare varit inbjuden som föreläsare till moskén.

Moderaternas vallåt ”Flyter” från 2010 med Mange Schmidt, Wille Craaford och Sofia Talvik innehöll raderna ”Bygg en moské baby, bygg gärna tre baby”.

En paroll som tio år senare fortfarande tycks vara melodin i Helsingborg där Moderaterna styr tillsammans med C, KD och L. Nu vill man sälja en tomt för moskébygge till den islamiska församlingen/moskén Ahel Al-Sunnah.

Al-Sunnah håller män och kvinnor i separata rum under fredagsbönen.

– Men det är inte principiellt, utan av praktiska skäl. Vi är väldigt trångbodda här, säger Walid Hams, ordförande i församlingen till SVT.

Bilder från moskéns Facebooksida visar dock att man även i större sammanhang har separerat kvinnorna från männen – männen fram och kvinnorna längst bak, bakom en avgränsning.

Foto: Facebook

 

Al-Sunnah-moskén var i en skandal för två år sedan, som Expressen avslöjade, då socialdemokratiska riksdagsledamoten Yasmine Bladelius (då Larsson) blev hänvisad till ett litet rum för kvinnor när hon skulle komma till moskén för att träffa potentiella väljare. Hennes manliga S-kollegor fick däremot komma ut till den stora bönesalen – något Bladelius tvingades följa på en tv-skärm.

Walid Hams säger sig inte känna till händelsen.

– Jag fick höra talas om den här historien först för fyra dagar sedan. Jag känner inte alls igen det här och har svårt att säga hur det gått till, säger Hams till SVT.

Den aktuella fastigheten som församlingen ska köpa och bygga på ligger vid handelsplatsen Väla Södra utanför centrala Helsingborg och är på nästan 10 000 kvadratmeter. Prislappen är knappt 6 miljoner kronor.

– Vi kommer att bygga stort, tre gånger större än vår nuvarande moské, lovar Walid Hams i en intervju med SVT.

Enbart bönesalen kommer att bli 800 kvadratmeter stor enligt Helsingborgs Dagblad.

I en separat byggnad på fastigheten planeras konferensrum och affärslokaler som ska hyras ut.

En majoritet av partierna säger ja till försäljningen i kommunstyrelsen. Ett slutgiltigt beslut ska tas i kommunfullmäktige. Liberalerna har gått med på försäljningen men har gjort ett tillägg i kommunstyrelsens protokoll:

”Från Liberalernas sida vill vi uppmärksamma vikten av värderingar om jämställdhet och att bidra i det viktiga arbetet med att förebygga och motverka hederskultur.”

SD säger däremot blankt nej och har en hel lista med invändningar.

Bland annat tycker man att moskéns idé om att separera män och kvinnor direkt krockar med Helsingborgs kommuns värdegrund. Man ifrågasätter också om den muslimska föreningens värdegrund är förenlig med Barnkonventionen, som numera är svensk lag.

SD har också frågetecken om finansieringen av moskén som man vill ska rätas ut.

”För oss känns det osannolikt att en församling på 1 400 medlemmar kan finansiera ett bygge som kommer kosta föreningen runt 50 miljoner kronor. Vem betalar och vad har de för krav på församlingen? Här anser vi att det saknas en konsekvensanalys”, skriver SD.

Nyheter Idag har sökt kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) för en kommentar och även skickat mejlfrågor till honom. Bland annat har vi frågat om Helsingborg kommer att sälja mark till en församling som separerar män och kvinnor under bön.

Peter Danielsson har inte återkommit.

Bli prenumerant och läs om:

– Peter Danielssons uttalande i kommunstyrelsen

– Hur en imam i församlingen kände sig ”kränkt” av Muhammedkarikatyrer – trots att han inte sett dem.

– Den radikale salafisten som bjöds in för att föreläsa för barn om jihad

– hyllningarna från Fredrik Reinfeldts minister Tobias Billström

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag