Bytte kön – vann nationellt mästerskap i häcklöpning

Foto: Flickr
  • Tisdag 4 jun 2019 2019-06-04
E-post 281

USA Transpersonen Cece Telfer, som identifierar sig som kvinna, vann 400 meter häck för damer i amerikanska collegemästerskapen i friidrott för andradivisionsskolor i Kingsville i Texas den 25 maj, rapporterar Daily Mail.

Telfer föddes som man och tävlade som Craig Helfer för Franklin Pierce University i New Hampshire från 2016 till 2018.

I januari tävlade Craig Telfer, som redan då identifierade sig som kvinna, för sista gången som biologisk man i tävlingen Middlebury Winter Classic i Vermont. Då kom Telfer åtta av nio tävlande i 400 meter häck.

Efter det genomgick Telfer sitt könsbyte och började tävla för universitetet igen som kvinna i oktober 2018, och i maj vann Telfer alltså sin första titel när hon sprang i mål på tiden 57.53 sekunder, medan tvåan sprang i mål på 59,21 sekunder.

Enligt Telfers tränare beror skillnaden i Telfers prestationer på att hon varit bättre motiverad efter sitt könsbyte.

– Hon har varit otroligt motiverad i år och jag tror könsbytet har en miljon procent med det att göra. Det är som natt och dag när det gäller vad hon var villig att göra som idrottare och hur engagerad hon var, säger Telfers tränare Emerson.

Andra är mer kritiska. Krönikören Robert Johnsson skriver på löparsajten Lets Run att ”Telfer sprang något snabbare på 400 meter häck när hon tävlade som man (57.34) än som kvinna (57.53), även om männens häckar är sex tum högre än kvinnornas. Men när Telfer sprang 57.34 som man fick hon inte ens poäng – hon fick bara plats 10 på Nordöstra utomhusmästerskapen 2016. Nu är hon nationell mästare.”

NCAA, det amerikanska universitetssportförbundet, tillåter transkvinnor (som biologiskt är män) att tävla som kvinnor om de tar medicinering i minst ett års tid som håller nere det manliga könshormonet testosteron på normala kvinnonivåer.

Telfers tid tar denne till för närvarande 86:e plats på världsrankingen för 400 meter häck damer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag