C bekräftar – Federley kände till sambons pedofilbrott: ”Har vetat om detta under en längre tid”

Fredrick Federley Foto: Europaparlamentet
  • Tisdag 1 dec 2020 2020-12-01
E-post

SVERIGE C-toppen Fredrick Federley har under en längre tid varit medveten om de mycket allvarliga brott – bland annat 22 våldtäkter – som hans sambo begått på två flickor, 6 och 9 år gamla. Det bekräftar Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson i ett sms till SVT.

I tisdags förra veckan avslöjade kändistidningen Stoppa pressarna att EU-parlamentarikern Fredrick Federley var sambo med en pedofil som släpptes ur fängelse tidigare i år. Pedofilen hade bland annat dömts för 22 fall av grov våldtäkt mot barn.

Enligt Stoppa pressarna har mannen varit inneboende på Federleys gård i Björbo i Dalarna sedan i somras.

Det är monstruösa saker Federleys sambo har gjort mot två små flickor, 6 respektive 9 år gamla. Det har rört sig om fullbordade samlag där mannen ”groomat” sin kvinnliga sambos döttrar för att sedan våldföra sig och genomföra fullbordade samlag med de små flickorna, åtminstone mellan juli 2013 och januari 2014 enligt domen i tingsrätten.

Mannen har bland annat passat på när sambon nattat sina andra barn. Då har han livesänt övergreppen via Skype och även frågat tittare om instruktioner. Kontakterna har till delar skötts via gaydatingtjänsten ”Qruiser”.

Federley har i ett Facebookinlägg beskrivit det som att den dömde pedofilen är en man som ”tidigare stått [Federley] nära”. I övrigt har han lagt locket på och inte närmare förklarat vad han vetat om mannens bakgrund eller detaljer om deras relation. Däremot har han meddelat att de två gått skilda vägar.

I Facebookinlägget beskrev Federley hur han själv mått väldigt dåligt.

”Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka”, skrev Federley.

Nu går Centerpartiet, via sin partisekreterare Michael Arthursson, ut med mer information. I ett sms till SVT Nyheter – som Nyheter Idag har fått bekräftat – skriver Arthursson att centerledningen fick kännedom om brotten ”på måndag eftermiddag den 23 november, dagen innan det blev allmänt känt (Stoppa pressarnas avslöjande, reds anm)”.

Arthursson avslöjar också att det i partiets samtal med Federely har ”framkommit att [Federley] har vetat om detta under en längre tid” och att det har ”skadat förtroendet för honom”.

Fredrick Federley är sjukskriven i ungefär två månader, till den sista januari.

”Tids nog får vi diskutera vad detta betyder för hans politiska framtid. Där är vi inte nu”, skriver Michael Arthursson till SVT.

Fredrick Federley är vid sidan av partiledaren Annie Lööf det kanske absolut tyngsta namnet inom Centerpartiet.

Han har genom åren varit allt från förbundsordförande för CUF till migrationspolitisk talesperson och gör nu sin andra mandatperiod i EU-parlamentet som den tredje mest kryssade svensken och är också andre vice ordförande i C.

För tillfället är han aktuell i SVT-serien ”Bryssel Calling”.

Nyheter Idag söker Fredrick Federley för en kommentar.

Bli prenumerant

Hej. 

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag