C öppnar för samregering med S efter opinionsfiasko

Bild: Regeringen/Nyheter Idag
  • Torsdag 26 maj 2022 2022-05-26
E-post 1200

Centerpartiet är redo att bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna om det rödgröna blocket vinner valet, uppger källor med insyn i partiets ledning till Expressen. Uppgiften kommer samtidigt som både stödet för partiet och förtroendet för partiledaren Annie Lööf minskar i flera mätningar.

Ett skäl till att partiet nu är beredda att samregera med S uppges vara att partiet satt sig i ”en hopplös situation” genom att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, utan att samarbeta med hennes regering och få inflytande över politiken.

– Det funkar inte att släppa fram Socialdemokraterna eller någon annan till makten, men sedan inte ha inflytande. Om vi släpper fram en regering ska vi ta betalt för det i form av stort inflytande över politiken, säger riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) till Expressen.

Läs även: Kris för C i DN/Ipsos – tappat hälften av väljarna på ett år

Läs även: Ökat förtroende för Busch (KD) i Sifo – förtroendet för Lööf (C) minskar

Men partiledningen är även fortsatt öppna för att stödja en M-regering – förutsatt att en sådan regering inte får stöd från Sverigedemokraterna.

– Att sitta i en regering med Socialdemokraterna i någon form ser jag som fullt möjligt för Centerpartiets del. Jag ser inte det som problematiskt. Det handlar mer om omständigheterna och hur det parlamentariska underlaget omkring ser ut. Men vi är även öppna för en regering med Moderaterna, så länge den inte stöder sig på Sverigedemokraterna, säger en källa i Annie Lööfs närhet till Expressen.

Samtidigt finns en opposition i partiet som menar att man inte längre kan låta regeringsfrågan styras av ett eventuellt SD-stöd.

– Man kan inte hålla på och säga ”vi pratar inte med dem och vi pratar inte med dem”, jag tror det är något folk har svårt att förstå, för de är ändå valda av folket, säger Nils-Olov Lindfors, centerpartistiskt regionråd i Norrbotten, som efterlyser mer ”pragmatism” från sitt parti.

Réka Tolnai, ordförande för ungdomsförbundet Cuf och mest känd för en kampanj i sociala medier om att den medelålders arbetarkvinnan ”Britt-Marie” ska få sparken, håller med.

– Vi hakar upp oss alldeles för mycket på ytterkanter. Istället för att prata om vår egen politik så blir det bara prat om Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, och jag tror att det bli ganska tröttsamt för väljarna till slut. Man röstar ju på ett parti för att man är för saker, inte för att man är emot saker.

Läs även: Lööf: ”Ren och skär rasism” att bygga om otrygga områden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag