C–ordförande avgår efter pedofilchatt: ”Akta dig, jag kanske fortsätter att klä av mig”

Bild: Faksimil Dumpen
  • Tisdag 16 aug 2022 2022-08-16
E-post 123

Nu skakas Centerpartiet av en ny pedofilskandal. Den här gången handlar det om en lokal C-ordförande som pekas ut på sajten Dumpen som mannen bakom chattloggar med vad han trodde var 13- och 14-åriga flickor. Bland annat ska C-politikern ha skickat nakenbilder på sig själv till vad han trodde var en minderårig flicka.

Men ”flickornas” konton sköttes i själva verket av sajten Dumpen, som drivs av bland andra före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg.

”Akta dig, jag kanske fortsätter klä av mig” skriver politikern efter att han lagt upp en avklädd bild på sig själv till det han tror är en minderårig flicka. Vid ett annat tillfälle skriver han att han är en ”snuskfarbror” innan han skickar en nakenbild till flickan.

Läs även: Patrik Sjöberg sågar medierna om Federley: ”Hade det handlat om en SD–politiker så hade det varit krigsrubriker”

Nu har C-politikern lämnat sina uppdrag, rapporterar Expressen. Mannen ska ha varit aktiv politiker i flera år med ett högt anseende i sin kommun. C uppger att partiet fick vetskap om mannens beteende i början av juni, och att han lämnat samtliga politiska uppdrag och uppdrag för partiet.

– Det var i början av juni som anklagelserna om hans olämpliga beteende på nätet kom in. Riks gick direkt vidare och polisanmälde för att få reda på om något brottsligt begåtts, säger distriktets ordförande till Expressen.

Centerpartiet har under de senaste åren drabbats av en rad pedofilskandaler, där den mest uppmärksammade är när sajten Stoppa Pressarna i november 2020 avslöjade att C-toppen Fredrick Federley bodde ihop med en dömd pedofil. I andra fall har C-politiker dömts för olika sexualbrott mot barn.

I april 2020 dömdes Denny Olofsson, tidigare nämndeman för C, till tre och ett halvt års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn och köp av sexuell handling av barn. Hovrätten mildrade Olofssons tidigare dom på fyra års eftersom han efter att ha avtjänat straffet ”kommer att ha svårt att få liknande uppdrag i framtiden”.

En 14-årig flicka berättade i rätten att hon kom i kontakt med Olofsson via internet där hon sålde sex.

– Han säger till mig att ta av alla kläder och lägga mig på massagebritsen. Sen hör jag hur han går till ett skåp och tar fram några svarta band. Och binder fast mina ben och armar så att jag ligger som ett ”x”. Sen säger han att jag ska sära på mina ben. Jag får panik verkligen, berättar flicka i rätten enligt Göteborgs-Posten.

Olofsson erkände att han även köpt sex av andra kvinnor, och i hans hem hittade polisen en samling noveller om hur äldre män våldtar, binder fast, torterar och könsstympar barn. Samtidigt engagerade sig Olofsson i jämställdhetsfrågor, och föreläste om jämställdhet, etik och värdegrund.

– Det jag tycker är viktigt är att kvinnor och tjejer tar plats i svensk idrott. Om man hade gjort research på vad jag gjort som varit bra, så hade ni sett vilken nytta jag har gjort, sade Denny Olofsson under rättegången i Högsta domstolen enligt GP.

I september 2020 åtalades en C-politiker i Uppsala, för köp av sexuell handling av barn. Mannen åtalades även för försök till narkotikabrott då han ska ha försökt ge barnet narkotikaklassade preparat.

– Det finns inga förmildrande omständigheter över huvud taget. Helt avskyvärt helt enkelt, sade Catarina Deremar, Centerpartiets distriktsordförande i Uppsala län, till SVT.

– Förtroendet är förbrukat. Vi har startat en uteslutningprocess och jag har också informerat honom om att vi vill att han lämnar sina uppdrag, fortsatte Deremar.

C-politikern frikändes i tingsrätten men dömdes senare i Hovrätten för försök till köp av sexuell handling av barn till villkorlig dom och dagsböter.

I december 2020, kort efter Stoppa Pressarnas avslöjande om Federley, avslöjade Samnytt att även Christer Yrjas, ordförande för Centerpartiet i skånska Tomelilla, levde ihop med en dömd pedofil.

– Alltså när man har en nära vän som har gjort ett avskyvärt brott så är det hemskt och tråkigt på alla vis. Men i de här fallen när det handlar om en, som jag betecknar det, sjukdom så måste man också se människan bakom, sade Yrjas till Samhällsnytt.

Efter Samnytts avslöjande har Yrjas lämnat sina politiska uppdrag.

Läs även: C-politiker i ny pedofilskandal – sambo dömd för övergrepp och barnporr

Läs även: Efter pedofilskandalen – nu slår C-profilen Federley tillbaka: ”Låtit mig hunsas runt allt för länge”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag