Centertopp stängs av – Kräver ålderstest av ensamkommande flyktingbarn

Staffan Danielsson diskuterar djurrättsfrågor. Foto: Djurens rätt
  • Torsdag 12 Nov 2015 2015-11-12
E-post 2435

STOCKHOLM Den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson har stängs av från riksdagsgruppens möten när frågor som berör invandringen debatteras. Anledningen uppges vara att han uttryckt sig för invandringskritiskt i den politiska debatten. ”Chockad, ledsen, upprörd”, skriver C-politikern på sin blogg.

Den utlösande faktorn för avstängningen var, enligt honom själv, att han förra veckan fick en inbjudan från SVT Aktuellt att debattera åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn. Debatten blev aldrig av, men att han överhuvudtaget övervägde att uttala sig i den politiskt känsliga frågan, där han kräver ålderstest av flyktingbarnen, retade uppenbarligen upp partiledningen.

Danielsson har tidigare framfört högerpolitiska åsikter som ogillats inom såväl Centerpartiet som alliansen i stort. Han har varit en flitig debattör på sin blogg och andra sociala medier där han uttryckt sig kritiskt om den nuvarande invandringspolitiken. I en debattartikel i Expressen från 30 september i år krävde han dessutom att de övriga partierna åtminstone börjar samtala med Sverigedemokraterna.

”Samtala med innebär inte att samarbeta, men det innebär att vara i samma rum och lyssna och syna de förslag som förs fram. Detta sker i riksdagen hela tiden i de olika utskotten och i kammarens debatter”, skrev han då.

Gruppledaren anklagas

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson pekas ut som den person som tagit beslut om avstängningen av Danielsson. Han ska inför avstängningen ha hänvisat till följande formulering i riksdagsgruppens arbetsordning:

”Uttalar man sig nationellt inom en annan talespersons område ska avstämning först ske med respektive talesperson”.

Staffan Danielsson tillbakavisar anklagelserna, kallar avstängningen för en ”sanslös bestraffning” och hävdar att Jonsson saknar stöd i arbetsordningen för att stänga av någon. Han är dessutom starkt kritisk till att han, som folkvald politiker, stängs av från delar av sitt arbete i riksdagen.

Men tillsvidare får Danielsson alltså inte delta vid förhandlingsbordet när Centerpartiet överlägger med övriga alliansen, regeringen och Vänsterpartiet om hur det rådande asylkaoset ska lösas. På sin blogg skriver han att han är ”Chockad, ledsen, upprörd” över beskedet.

Danielsson är en veteran inom Centerpartiet som suttit i riksdagen sedan 2004. Han engagerade sig i partiet redan under 1970-talet och har även under åtta års tid suttit med i partistyrelsen. I valet förra hösten var han dessutom partiets näst mest personkryssade kandidat i Östergötlands valkrets, efter Lena Ek som toppade listan. Trots det förlorade han sin plats i riksdagen efter valet på grund av partiets dåliga valresultat, men gjorde ”come back” riksdagen tidigare under hösten efter att Ek hoppat av.

Nyheter Idag har sökt såväl Staffan Danielsson som Anders W Jonsson för en kommentar till avstängningen. Centerpartiets pressekreterare Jonas Nyström hälsar att det just nu är svårt att få en kommentar från Jonsson, men att han ska försöka återkomma under dagen.

– Jag vågar inte lova någonting, men vi försöker lösa det, säger han till Nyheter Idag.

Uppdatering:
Staffan Danielsson skriver i ett mejl till Nyheter Idag att han inte har något mer att säga i ärendet än det som han redan skrivit på sin blogg.

Klipp med Anders W Jonsson (bl.a):

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag