C samarbetar med SD och M lokalt – ”Bryter mot vår värdegrund”

Torbjörn Ahlin (C). Foto: Faksimil SVT
  • Fredag 23 Nov 2018 2018-11-23
E-post 289

LJUSNARSBERG I den lilla västmanländska kommunen Ljusnarsberg går nu Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet samman i en gemensam opposition.
– Jag tycker inte det är kontroversiellt, säger Daniel Johansson (M).

Nerikes Allehanda rapporterar om det udda samarbetet som nu har ingåtts i Ljusnarsberg. Oppositionspartierna SD, M och C kommer att samarbeta mot den nya majoriteten bestående av S, V, MP och L.

– Genom denna överenskommelse blir vi en starkare samlad opposition som också kommer att få representation i kommunstyrelsen och i utskotten, säger Mathias Eriksson (SD) till NA.

Hans parti fick sex mandat i senaste valet. M fick tre och C ett. Tillsammans har de alltså tio mandat mot majoritetens elva.

S, V, och MP hade egen majoritet under förra mandatperioden men förlorade den efter valet. Det var först när Liberalerna med sitt enda mandat gick över till de rödgröna som de kunde få en majoritet igen.

Genom oppositionens uppgörelse får C en plats i kommunstyrelsen som man annars inte hade fått.

– Med denna samverkan ger vi bort platser i utskott och i kommunstyrelsen och det gör vi gärna. Vi vill tillsammans bli en starkare opposition och söka samsyn så långt vi kan i viktiga frågor för kommunen, säger Mathias Eriksson.

Varken Niklas Hermansson (C) eller Daniel Johansson (M) ser samarbetet med SD som problematiskt.

– Jag tycker inte det är kontroversiellt. Mer än var fjärde väljare i kommunen lägger sin röst på SD. Då måste vi andra också vara beredda att samtala med SD, säger Daniel Johansson.

Men Torbjörn Ahlin, andre vice ordförande för C i Örebro län, tycker att partikamraten Niklas Hermansson bryter mot värdegrunden.

– Han svarar att han står fast vid sitt beslut. Jag anser att han ska överväga om han hör hemma i partiet eftersom han bryter mot vår värdegrund. Det bästa vore kanske om han lämnade självmant, säger Torbjörn Ahlin till SVT Nyheter Örebro.

– Även i kommuner måste man sätta gränser när det gäller grundsyn och människors lika värde. Vi vill inte på några nivåer ha med SD att göra eftersom det är ett nationalistiskt parti med nazistiska rötter, fortsätter han.

Niklas Hermansson säger till SVT att han fortfarande anser att han har gjort rätt, men att han kan komma att ändra sig efter att ha träffat distriktsstyrelsen.

Ljusnarsberg har tidigare uppmärksammats för att vara den kommun som tog emot flest flyktingar per invånare under migrationskrisen 2015. Bland annat har Aftonbladets Peter Kadhammar skrivit om kommunen där runt 40 procent av barnen i grundskolan beräknas vara asylbarn.

Läs även: Centerpartist till attack mot SD om barnäktenskap

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag