C ställer in antirasistisk konferens med ”extremistgäng”

Foto: Ankara (CC BY-SA 3.0)
  • Tisdag 14 maj 2019 2019-05-14
E-post 29

STOCKHOLM En antirasistisk konferens i riksdagen anordnad av Centerpartiets Abir Al-Sahlani har ställts in sedan det uppdagats att Muslimska mänskliga rättighetskommittén bjudits in – en organisation som beskrivs som extrem.

På onsdag var det planerat att hållas en konferens om afrofobi och islamofobi i riksdagens förstakammarsal. Arrangörer var riksdagsledamöterna Momodou Malcolm Jallow (V) och Abir Al-Sahlani (C) i samarbete med bland annat Afrosvenskarnas Riksorganisation.

Arrangemanget har dock ställts in. På Facebook skriver Afrosvenskarnas Riksorganisation att ”efter att den högerpopulistiska bloggaren Rebecka Weidmo-Uvell uppmärksammat konferensen på sin hemsida och kommit med olika afrofobiska och islamofobiska anklagelser mot konferensen och de tänkta talarna meddelade plötsligt Al-Sahlani att Centerpartiet stoppat att konferensen hålls i riksdagen med hänvisning till någon ny regel gällande bokningsrutiner”.

Vad man syftar på är ett blogginlägg från den borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell där hon beskriver de inbjudna talarna som ett ”extremistgäng”. En av dem heter Maimuna Abdullahi och representerar Muslimska mänskliga rättighetskommittén, MMRK – en organisation som enligt Weidmo Uvell har bjudit in hatpredikanter.

Journalisten Magnus Sandelin, som granskar den jihadistiska miljön i Sverige, har tidigare skrivit att MMRK och dess företrädare bör klassas som extremister. Som argument anger han bland annat att organisationen bjöd in Munir Awad till ett seminarium 2010 – en man som senare dömdes i Danmark för planer på att mörda danska journalister som hämnd för Muhammedkarikatyrerna.

”Självklart handlade inte Centerpartiets förändrade hållning om riksdagens bokningsrutiner utan de vek sig fegt för de rasistiska krafternas förmåga att dreva på sociala medier. Abir Al-Sahlani har diskrediterat sig själv eftersom det är tydligt att hon vikt sig för partipiskan här även fast hon annars uppger sig brinna för antirasism”, skriver Afrosvenskarnas Riksorganisation.

Al-Sahlani skriver själv på Facebook att det var först i helgen som hon fick reda på att MMRK – ”en organisation som bjudit in flera dömda terrorister” – skulle medverka på konferensen och att hon då bestämde sig för att dra sig ur evenemanget.

”För mig är det otänkbart att medverka i sammanhang där det finns personer eller organisationer som inte drar en knivskarp gräns mot all form av extremism”, skriver Al-Sahlani, som även har förklarat sig på Twitter:

Läs även: Skrek ”bögdjävel” och sparkade den liggande 70-åringen blodig – nu åtalas toppolitikerns make och son

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag