C-toppens floskelattack mot islamkritikern: ”Generaliseringar”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 19 maj 2022 2022-05-19
E-post

FILIPSTAD Det blev en något förvirrad debatt när islamkritikern Omar Makram mötte C-toppen Martin Ådahl på onsdagskvällen. Makram kritiserade svenskarnas försiktiga hållning till islam, vilket fick centerpartisten att gå till storms mot generaliseringar om muslimer.
– Religionskritik är inte möjligt när det gäller islam här i Sverige, konstaterade Makram.

På onsdagen sände SVT debattprogrammet ”Sverige möts” live från Filipstad – en kommun som har ställts inför svåra ”utmaningar” till följd av asylinvandringen. Kvällens ämne var integration.

Debatten hettade till när Omar Makram, en islamkritiker som kommit till Sverige från Egypten, rök ihop med Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

– Det har varit lite svårt för mig att förhålla mig till svenskarnas försiktighet, skulle jag säga, när det gäller kultur och religion – speciellt islam. Jag har kommit hit till Sverige på grund av att jag har lämnat och kritiserat islam, och det har varit jättekonstigt för mig att se hur det är i den offentliga debatten, sade Makram.

Efter det bröt en ivrig Ådahl in.

– Men det går ju inte att generalisera. Jag förstår att du känner så men vi har hundratusentals svenska muslimer som är poliser, sjuksköterskor, läkare, som bygger upp vårt samhälle, och vi får gång på gång på gång i debatten generaliseringar, sade han.

Alla muslimer kan inte dras över en kam och skuldbeläggas bara för att de är muslimer, menade centerpartisten.

– Det är väldigt typiskt för den svenska debatten att folk inte kan göra skillnad mellan islam som en religion, en uppsättning idéer, och muslimer som människor. För dem är islam och muslimer samma sak, så kritik av islam blir per automatik hat mot muslimer. Så religionskritik är inte möjligt när det gäller islam här i Sverige, konstaterade Makram.

Ådahl anklagade därefter Makram för att inte göra skillnad på fundamentalister och den stora majoriteten ”hårt arbetande” muslimer i Sverige.

– Men det är du som pratar om muslimer. Jag pratar om islam, påpekade Makram, vilket Ådahl verkade medge. Han ville dock inte släppa resonemanget om att man inte ska generalisera om islam och muslimer.

Meningsutbytet har uppmärksammats av flera på Twitter.

Läs även: Barn tvingas byta skola för att integreras: ”Anpassningsbara”

Läs även: Sveriges Radio Arabics hånfulla ursäkt efter Busch-skandalen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag