Callis Amids sågning när han lämnar Liberalerna: ”Har valt att sätta sig i knät på den rödgröna regeringen”

Foto: Nyheter Idag/Facebook
  • Fredag 5 apr 2019 2019-04-05
E-post 1543

SVERIGE Callis Amid, konsult, ex-militär och Afghanistanveteran, lämnar Liberalerna och värvas som expert av Moderaterna i deras nya Integrationskommission – men förblir partilös. I ett Facebookinlägg är Amids dom hård över sitt gamla parti. Han anser att partiet satt sig i knät på den rödgröna regeringen och saknar migrationspolitik. Nu väljer han att lämna L och hjälpa M att ”ta fram en migrations- och integrationspolitik som bygger på konsekvensanalyser och som sätter Sveriges väl och ve i första rummet”, skriver Callis Amid.

Det går tungt för Liberalerna just nu. I den senaste opinionsmätningen, från Demoskop, är partiet åter under fyraprocentsspärren (3,9 procent). Nu tappar man dessutom en stark profil, Callis Amid, ex-militär och konsult som föreläser i krisberedskap, ledarskap och integration.

I ett Facebookinlägg meddelar Callis Amid att han rekryterats till en expert- och referensgrupp för integration hos Moderaterna. Ett parti som nu försöker göra en nystart, med nygammal partisymbol och har värvat en rad tunga namn förutom Amid. Mauricio Rojas är en annan före detta medlem i Liberalerna (på den tiden hette partiet Folkpartiet) som nu får uppdrag åt M.

Callis Amid kommer inte vara medlem i M berättar han i sitt inlägg ”men kommer göra det jag kan för att bistå Moderaterna med att ta fram en migrations- och integrationspolitik som bygger på konsekvensanalyser och som sätter Sveriges väl och ve i första rummet.”

I inlägget gör Amid upp med sitt förra parti. Han är mycket kritisk till att L släppte fram Stefan Löfven som statsminister.

”Ett riksdagsparti bör göra allt i sin makt för att få igenom sin politik, alldeles oavsett var stödet för politiken kommer ifrån. Det gör inte Liberalerna. Partiet har valt att sätta sig i knät på den rödgröna regeringen som följd av en manisk fixering vid ett riksdagsparti (Sverigedemokraterna) som samlar ca 1.1 miljoner väljare. Liberalerna försöker nu föra borgerlig politik under ett socialdemokratiskt paraply. Partiet har därutöver avsagt sig möjligheten att fälla regeringen ifall den väljer att inte hedra Januariöverenskommelsen”, skriver Amid.

Callis Amid konstaterar att konsekvensen blir att L blir beroende av SD för att fälla regeringen om man skulle känna sig missnöjda.

”Därmed har Liberalerna också förhandlat bort möjligheten att utkräva ansvar gentemot regeringen, garanten för den borgerliga politik partiet gick till val på under valrörelsen”, skriver Callis Amid.

Han menar att Liberalerna har försatt sig i en situation som beror på ett ”strategiskt uselt beslut”.

”Det är ett beslut som jag finner oacceptabelt och som också förklarar det stora väljartapp som rättmätigen följer av det”, skriver Amid.

Migrations- och integrationspolitiken har Liberalerna helt misslyckats med tycker Amid. Partiet har fortfarande inte fattat att hur vi lyckas med integration har en koppling till på hur många invandrare som kommer till Sverige.

I sitt inlägg tar Amid upp sned könsfördelning på de asylinvandrare som kommit till Sverige de senaste åren, han efterfrågar när de med störst skyddsbehov ska prioriteras.

Han skriver att han inte fått gensvar när han som aktiv inom Liberalerna försökt lyfta de här frågorna.

”Dessa frågor och många snarlika har jag drivit gentemot ledande representanter i Liberalerna under en längre tid. Dessvärre har det saknats intresse att ta i frågorna. Därför väljer jag nu att lämna partiet och verka i ett forum som jag finner meningsfullt”, skriver Callis Amid.

Läs hela inlägget här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag