Cannabis på god väg att legaliseras i Tyskland

Bild: Skalle-Per Hedenhös CC BY-SA 4.0 / Ввласенко CC BY-SA 3.0
  • Lördag 20 nov 2021 2021-11-20
E-post

TYSKLAND Tyskland ser ut att gå mot en legalisering av cannabis. Enligt Politico, som i sin tur hänvisar till uppgifter från tyska medier, är de tre partier som sannolikt kommer att bilda nästa regering överens om att legalisera cannabis för vardagligt bruk.

Efter valet tidigare i höst är det Socialdemokraterna, De gröna och det liberala Fria demokratiska partiet (FDP) som ser ut att bilda Tysklands nästa regering.

Av de tre är det i synnerhet De gröna och FDP som tryckt på för en legalisering av cannabis. Något som nu även de tyska socialdemokraterna ser ut att gå med på.

Enligt ett dokument som Politico hänvisar till planerar den kommande koalitionen att ”inroducera den reglerade försäljningen av cannabis till vuxna för konsumtionsskäl i licensierade butiker”. Koalitionen planerar därefter att låta lagen fortlöpa i fyra år för att se vad den har för effekt på det tyska samhället innan den kan bli permanent.

Enligt en studie från Heinrich Heine universitetet i Düsseldorf kan en legalisering av cannabis komma att inbringa mer än 4,7 miljarder euro till tyska skattemyndigheten per år genom ökade skatteintäkter samt besparingar inom rättsväsendet. Dessutom beräknas det kunna generera cirka 27 000 nya jobb inom cannabisindustrin.

Samtidigt har den tyska polisens fackförbund varnat för att en legalisering av cannabis kan leda till ett ökat antal trafikolyckor, skriver Politico.

Tycker du att cannabis ska legaliseras – även i Sverige?
1201 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag