Cantwell möter kritik från Sonesson efter att ha svängt i frågan om utvisningar

Cantwell menar att han inte alls svängt i frågan om utvisningar. Nu möter han kritik från Jenny Sonesson (infälld). Foto: Faksimil Aftonbladet
  • Torsdag 9 mar 2017 2017-03-09
E-post 338

STOCKHOLM Aftonbladets kolumnist försvarar hovrättens beslut att utvisa ungdomar som gruppvåldtog en annan pojke. Men för bara ett år sedan anklagade han andra debattörer, som då argumenterade för samma sak, att de drev ”barbariska” krav. – Självklart ska alla få revidera sina åsikter med det är intellektuellt hederligt om man samtidigt kan erkänna det, säger Jenny Sonesson som själv pekades ut av Cantwell.

Frågan om våldtäktsmän, som invandrat till Sverige, ska utvisas eller ej har kommit att bli en het potatis. Inte minst sedan hovrätten ändrade en dom för en grupp ungdomar som våldtog en pojke. Tingsrätten dömde aldrig till utvisning, något som hovrätten ändrade på varför de nu riskerar att utvisas till Afghanistan.

Och Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell försvarar hovrättens beslut.

”Själv tycker jag att domen är moraliskt rätt. Det hade, om inte annat, varit mycket svårt att förklara för de skötsamma ungdomar som utvisas varför ynglingar som begår grova brott får stanna”, argumenterar Cantwell trots att säkerhetsläget har försämrats i Afghanistan.

Ett år tidigare: ”Det ni kräver är barbariskt”

Den 26 januari förra året publicerade Cantwell en kolumn i samma ämne. Men då var budskapet det rakt motsatta. En rad debattörer som KD-ledaren Ebba Bush-Thor, ledarskribenten Ivar Arpi och den liberala debattören Jenny Sonesson pekades ut i Cantwells text med rubrik ”det ni kräver är barbariskt”.

De som då argumenterade för att våldtäktsmän skulle utvisas fick svidande kritik från Aftonbladet-kolumnisten.

”Jag har all förståelse för att det uppfattas som stötande att mördare och våldtäktsmän inte sätts på första bästa plan efter avtjänat straff. Men ibland har vi inget val. Förbudet mot att utvisa människor som riskerar döden eller tortyr är generellt och undantagslöst. Att rucka på den principen vore barbariskt”, skrev Cantwell då.

Sonesson: ”Hederligt om man kan erkänna det”

Att Cantwell vänder 180 grader i frågan om att utvisa dömda våldtäktsmän har fått några att höja på ögonbrynen. På Twitter uppmärksammas svängningen av Jenny Sonesson där hon menar att Cantwell borde be om ursäkt.

I ett svar på Twitter menar Cantwell att han inte alls det har ändrat uppfattning. ”Jag har inte ändrat åsikt. Jag slirar inte”, skriver han i ett svar till Sonesson.

– För ett år sedan fördömde Oisin Cantwell i ytterst moraliserande ordalag debattörer och politiker som vill utvisa icke-svenska medborgare som dömts för grov brottslighet. ”Barbariskt”. Nu försvarar han plötsligt beslutet att utvisas unga våldtäktsdömda killar till Afghanistan. Oisin Cantwell anser numera att det är moraliskt rätt, säger Sonesson till Nyheter Idag.

Sonesson, som alltså tidigare fick klä skott för sin linje, menar att Cantwell åtminstone bör erkänna att han svängt i frågan.

– På ett enda år har Afghanistan, ett av världens mest instabila länder, knappast blivit en fungerande rättsstat. Det är inte lätt att hänga med i svängarna. Självklart ska alla få revidera sina åsikter men det är intellektuellt hederligt om man samtidigt kan erkänna det.

Även Ivar Arpi kommenterar den nya retoriken från Cantwell. Precis som Sonesson var han tidigare utpekad i kritiken om att det vore barbariskt att utvisa dömda våldtäktsmän.

Borde Cantwell be om ursäkt för sin tidigare attack?
1829 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag